AddToAny

Frykter for psyken til de internerte på Trandum

Etter et besøk på utlendingsinternatet konkluderer Advokatforeningen, Legeforeningen og Psykologforeningen med at helsetilbudet «ikke er godt nok».
En desemberformiddag på tampen av 2019 møttes Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg med Legeforeningens menneskerettighetsutvalg og tilsvarende utvalg i Psykologforeningen. Sammen skulle de besøke Politiets utlendingsinternat på Trandum knapt et steinkast fra Oslo lufthavn.

Hensikten med besøket var å få et inntrykk av situasjonen for de internert, spesielt med tanke på helsetilbud, advokatbistand, psykososiale forhold og sikkerhetstiltak.

Hovedposten på programmet var å snakke med de internerte, og i forkant av besøket hadde de ansatte ved Trandum hengt opp lapper som informerte om foreningenes ankomst i tilfelle noen ville slå av en prat. Og det var det.

Blant annet treffer de en gravid kvinne som forteller at hun flykter fra sin eksmann, far og bror i Sverige for å være sammen med sin norske kjæreste. En annen hevder hun er 17 år til tross for at domstolen mener hun er over myndighetsalder. En tredje mener han aldri fikk se vedtaket om utreise før han kom til utlendingsinternatet.

Mangler advokatinfo

For internerte på Trandum skal advokat oppnevnes etter to dager og mye tyder på at dette følges. Likevel forteller flere at advokatene sjeldent er så tilgjengelig som de ønsker.

«Det opplyses om at advokatene er vanskelige å få tak i, og at de har dårlig tid. Noen har ikke møtt advokaten sin, kun hatt kontakt over video og telefon. Mange

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

En fersk forskrift gjør det mulig å gjennomføre langt flere rettssaker digitalt. SANDS-partner Christian Kjellby Nesset er positiv til endringen, men ber domstolene være nøye i å velge ut hvilke saker som egner seg for digital gjennomføring.
Advokatbladet 31.03.2020
- De negative virkningene har blitt ekstremt tyngende, sier skatteeksperten om myndighetenes koronatiltak.
Advokatbladet 30.03.2020
Tidligere justisminister Jøran Kallmyr markerte seg i forrige uke som hytteforbud-motstander, og var med på en kakefering mange mener var upassende.
Advokatbladet 30.03.2020
Advokatforeningen støtter korona-forskriften som totalt tilsidesetter plan- og bygningsloven, men setter fire betingelser.
Advokatbladet 30.03.2020
Advokatbladets papirmagasin har ikke gått i dvale, selv om du ikke har fått det på en stund. Her får du litt informasjon om hjelp vi trenger fra deg før du får neste utgave i posten, og om hvorfor advokatenes stemme er så viktig i koronaens tid.
Advokatbladet 27.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt