AddToAny

Frykter lokal kontordød

Frykter lokal kontordød
Stavanger-arkitekt Henrik Lundberg mener kravene til arkitektkonkurranser ødelegger for mindre lokale arkitektkontor: - Toppingen i konkurranser er et race mot bunnen, advarer han. Gisle Løkken i NAL svarer.
- Dette er et strukturelt problem og i ferd med å få store konsekvenser. Jeg forventer at NAL vil gjøre mer for å sikre lokal kompetanse i konkurransene, sier Henrik Lundberg, sivilarkitekt hos KAP Arkitekter.

Stavanger-arkitekten skrev forrige uke et lengre innlegg i Arkitektnytt hvor han var kritisk til hvordan Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) jobber med arkitektkonkurranser. Hans hovedpoeng er at loven om offentlig anskaffelser har fått en uforutsett bieffekt, hvor mindre arkitektkontorer taper i konkurranse med større kontorer. De store har muskler til å spesialisere seg på innsalg og oppfylling av stadig mer omfattende krav for deltakelse i konkurranser, mens de små ikke har de samme mulighetene.

- Prekvalifiseringskravene er så mange og spesialiserte at det blir vanskelig for lokale kontorer å delta i konkurransene. Det typiske er at oppdragene tildeles store kontorer, fra Oslo eller København, som er spesielt gode på å søke, mens lokale kontorer ikke når opp i vurderingen, sier Lundberg.

Bergenske svaberg

Konsekvensene av dette er mange, mener Lundberg. Helt konkret vil de si at de lokale kontorene, med lokal kompetanse på sikt vil forsvinne. I tillegg er det ikke sikkert kontorene som prekvalifiseres leverer det beste resultatet.

- Det er ikke alltid det å velge på øverste hylle er det beste for prosjektet. I Stavanger førte mangel på lokalkunnskap til overdimensjonerte og lite stedsrelaterte bygg i to st�

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Med nykommeren Frokostdebatten ønsker NAL denne høsten å diskutere estetikk, Y-blokka og strandsoner.
Arkitektnytt 18.09.2020
Vanligvis treffes vi hjemme hos Solveig, i huset hun og ektemannen tegnet i 1960 for seg selv -og for seksti andre byggherrer i Løkenlia i Bærum.
Arkitektnytt 18.09.2020
Arkitektnytt 18.09.2020
I år feirer NIL 75-års jubileum. Hør hva noen av foreningens lojale medlemmer har å si om datid, nåtid og fremtid.
Arkitektnytt 18.09.2020
«Det har sittet langt inne å skrive denne teksten. Denne tematikken har kun få av oss hvisket om i tomme lokaler og i små rom med kjentfolk.
Arkitektnytt 18.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt