AddToAny

Frossenpizza, brus og kjeks er mest populært på den døgnåpne butikken

I juni åpnet Coop Norges første døgnåpne, ubetjente butikk. Før åpning var både butikksjef Yury Boyarintsev og kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop usikre på om kundene i det hele tatt hadde behov for å handle noe om natta.
Et halvt år senere har de fått svar.

- Vi har 60 til 80 kunder hver natt, sier Boyarintsev når HK-Nytt besøker butikken i Bogstadveien på Majorstua i Oslo.

- Jeg tenkte at det kom til å være to-tre stykker, sier Kristiansen.

Omsetningen på nattetid er på omtrent 20.000 kroner per uke. Kristiansen kan fortelle at det er flest folk innom natt til lørdag, men at det også er jevnt med besøk om natta i ukedagene. De fleste er der mellom 23.00 og 01.00, og tidlig om morgenen før butikkens vanlige åpningstid klokka 07.00.

Mer usunne kjøp

Lista over hvilke varer som blir solgt mest ser litt annerledes ut om natta enn ellers. Mens jordbær, agurk og banan selges mest på dagtid, er det frossenpizza, cookies og halvlitere med brus som topper lista om natta. Agurken har klart å komme seg på en 6. plass over varene som selges mest om natten.

I denne butikken kan kundene handle mens de ansatte sover

- Agurken overrasket mest, men den selger vi jo mye på dagtid også. Det selges mye forskjellig også om natten, sier Boyarintsev.

Mindre svinn om natten

På dagtid er butikken i Bogstadveien i Oslo en vanlig dagligvarebutikk med ansatte på jobb. Men når de ansatte går hjem klokken 23, er det fortsatt mulig å dra innom for å handle. For å ta seg inn i butikken etter stengetid må man ta seg gjennom en sluse ved å bruke en egen app, og for å betale for handelen bruker man butikkens selvbetjente kasser.

Kristiansen var nysgjerrig på hvordan folk kom til å oppføre seg når de hadde butikken for seg selv, men kan fortelle at det har vært lite trøbbel.

- Vi har ikke opplevd at det har vært rasert etter en natt, sier Boyarintsev.

- Det er faktisk mindre rot etter en natt uten betjening, enn det er etter en vanlig dag.

Boyarintsev forteller at det også har vært mindre svinn på nattetid. Både Boyarintsev og Kristiansen tror det er fordi de som besøker butikken identifiseres når de bruker appen.

- Dette er den mest overvåkede butikken vi har. Om natten er det kameraer som oppdager rar atferd, og det er en vekter innom i løpet av natten, sier Kristiansen.

- Så dette er nok den dummeste butikken å stjele i.

I tillegg kommer man bare inn én og én gjennom slusen og inn i butikken, det gjør at man har oversikt over hvem og hvor mange som er der inne.

- Da unngår vi at et helt nachspiel skal inn i butikken samtidig, sier Kristiansen.

Teknologien må testes mer

Da butikken åpnet, fortalte Kristiansen til HK-Nytt at en av grunnene til at Coop ønsket å teste ut teknologien er at den kan være en løsning for butikker i distriktene. Dette fordi det er utfordrende for distriktsbutikkene å holde åpent lenge nok. Kristiansen tror derfor denne teknologien kan bidra til at flere distriktsbutikker overlever og dermed arbeidsplasser bestå.

Etter et halvt år med testing er det likevel fortsatt usikkert om Coop vil åpne flere slike butikker.

- Vi må teste mer først, sånn at vi kan høste noen flere erfaringer. Det er ikke sikkert at det blir flere slike butikker, sier Kristiansen.

Han forteller at teknikken stort sett fungerer bra, men at det har vært noen problemer.

- Slusa var trøblete i starten. Den slapp flere inn enn ut av butikken, sier Kristiansen.

- Men det var ingen som satt fast, altså, en vekter hjalp til, forsikrer han.

Image-text:

Harald Kristiansen (til venstre) og Yury Boyarintsev er positivt overrasket over kundetilfanget i nattestimene.

Du må følge litt med når du skal låse deg inn i butikken. En og en, takk!

Skulle du slite litt med enten koordinasjonen eller teknologien, eller kanskje en blanding, mens du handler nattmaten din, så er det hjelp å få!

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt