Landbruket har gjennom tidene vært ei næring i utvikling, og har vist stor tilpasningsdyktig til pågående samfunnsendringer. Uansett om endringene har kommet i form av teknologi, arbeidskraft, værforhold eller forbrukerønsker - bondestanden har holdt produksjonstrykket oppe og servert trygg og sunn mat til en stadig økende norsk befolkning.
Dette ønsker den norske bonden å fortsette med, også i framtida. I dag utgjør landbruket og matindustrien den største vareproduserende verdikjeden i fastlands-Norge, med omlag 85 000 arbeidsplasser. Verdikjeden for mat har en total omsetningsverdi på 160 mrd. norske kroner.
EierskapDe siste 150 årene med landbrukshistorie vitner om en enorm nyskaping. På 1850-tallet opplevde vi en mekanisering av jordbruket hvor behovet for arbeidskraft ble redusert, og husmannsplassene ble til selveide småbruk. Vi fikk også en sammenhengende utmark.
Mye av nøkkelen til landbrukets utvikling ligger i dette. Eierskapet. Fremtidas bonde er også en stolt og selveiende bonde. Gode og langsiktige rammevilkår muliggjør matproduksjon der gården og ressursene naturlig befinner seg. Det må legges til rette for utnyttelse av ressursgrunnlaget


































































































