AddToAny

Fremmedlukt til besvær

- Jeg har brukt utallige timer på å dokumentere problemene med fremmedlukt. Antallet telefoner og eposter til utbygger er skremmende stort. Dette er et tidsforbruk jeg aldri får tilbake i livet, sier Helena Sæter til VVS aktuelt.
- Jeg er mildt sagt skremt over inkompetansen hos Chokoladefabrikken Utbyggingsselskap AS, som er en del av BundeGruppen AS, sier Helena Sæter. Til daglig jobber hun som kommunikasjonsrådgiver i staten. Hun har lang fartstid som både journalist og kommunikasjonsmedarbeider, men i denne historien er det Helena selv som er hovedpersonen.

Vant frem etter sju års mareritt

Det handler om livet i en nyoppført boligblokk i Oslo sentrum der mangler ved ventilasjonsanlegget førte til store luktplager. Det er sju år siden hun skrev under overtakelsesprotokollen til en moderne og innbydende leilighet i det nyoppførte bygget, som er en del av Chokoladefabrikken-kvartalet. Kort tid etter innflytting startet det som har artet seg som et mareritt for Helena Sæter, og som til slutt endte med at hun tok utbyggeren til tingretten, sju år etter - og vant. Nå må utbygger betalte Sæter både erstatning og saksomkostninger på til sammen 231.000 kroner. - Nå er jeg bare glad over å kunne legge sju år med konflikt med utbygger bak meg. Jeg er lettet over at retten har slått fast at det ikke er et urimelig krav å slippe matlukt fra naboer i sitt eget hjem, sier Sæter.

Oppfyller ikke funksjonskrav

- Det har vært krevende og plagsomt med all lukt som må luftes ut til alle tider av døgnet, enten det er i bitende kuldegrader på vinteren eller midt på natta om det er sommer eller vinter. Jeg har brukt utallige timer på å dokumentere problemene med fremmedlukt. Antallet telefoner og eposter til utbygger er skremmende stort. Dette er et tidsforbruk jeg aldri får tilbake i livet, understreker hun. Nå er det slått fast at det har vært en konstruksjonsfeil i ventilasjonsanlegget som gjør at det ikke oppfyller funksjonskravet. Dette fordi avstanden mellom luftavkast og luftinntak har vært for lite. Dermed har brukt luft blitt trukket inn i luftinntak og «gjenbrukt» i sameiet. Det er dette som har ført til sjenerende luktsmitte mellom leilighetene. Så viser det seg at funksjonsfeilen kan rettes opp ved at det monteres en pumpe i luftavkastet som sørger for å sende den brukte luften lenger vekk fra inntaket. Total kostnad for utbedring er beregnet til 80.000 kroner, noe som må betegnes som en parentes i et byggeprosjekt til flere hundre millioner kroner. - Tenk hva utbygger kunne spart seg selv og oss beboere for gjennom sju år om de hadde innhentet riktig kompetanse. Da kunne vi fått saken ut av verden for flere år siden, sier en oppgitt Helena Sæter.

Manglende kompetanse

Hun mener det er grunn til å spørre om selskapet skal kunne fortsette å bygge boliger når de har vist så stor grad av faglig inkompetanse. Når de i tillegg viser at de ikke har evne eller vilje til å rydde opp etter seg, da blir det alvorlig, mener hun. Sæter synes det er viktig å belys

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

Midt i kjernen av Gjøvik skal Consto Øst bygge Nytorvet Boligpark, et prosjekt bestående av 130 leiligheter, der de grønne lommene blir i fokus.
VVS Aktuelt 14.01.2022
Utfordrende grunnforhold med kvikkleire gjør at tradisjonelle energibrønner ikke kan etableres på grunn av områdestabilitet og setningspotensial. Fagekspertise ser nå nærmere på hvordan dette kan løses.
VVS Aktuelt 14.01.2022
AKTUELLE PROSJEKTER: Lier Vei, Vann og Avløp Kf inviterer til konkurranse om rammeavtale på slamtjenester med rørinspeksjon og spyling.
VVS Aktuelt 13.01.2022
Årlig kjøper det offentlige varer og tjenester for over 600 milliarder kroner. Nå skal regjeringen lage en Norges-modell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser. Målet er sunnere konkurranse og et mer seriøst arbeidsliv.
VVS Aktuelt 13.01.2022
Bevent Rasch AB har tegnet avtale med Kro Produksjon A/S og deres hovedeier om kjøp av aksjene i Kro Produksjon AS.
VVS Aktuelt 12.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt