Arkitektur N
06.12.2018
Peppes Pizza gjennomgår for tiden små og store forandringer, fra utvikling av fast food-restauranter til oppussing av eksisterende restauranter landet over. Visst er det nostalgisk!
Jeg husker da jeg var tenåring og bodde i Risør. Vi venninnene tok bussen til Arendal for å shoppe og spise på Peppes Pizza, der vi bestilte Heavy Heaven. Jeg kunne ikke tenke meg noe bedre enn det: tykk bunn med masse ost og tonnevis med rømmedressing. Nå er det mange år siden jeg har besøkt en Peppes, jeg som higer etter å ha høyere kulturell kapital og en mer trent gane. Jeg spiser da ikke pizza med tykk bunn på en pizzakjede som er spredt over hele landet? Jeg er nok ikke alene der. Mange har sikkert nostalgiske minner fra Peppes Pizza, men holder seg nå for gode til å foreslå at middagen tas i brune båser mellom modelltog og filmplakater.
Likevel har Peppes Pizza holdt koken. Om to år fyller restaurantkjeden 50 år. Det skal man ikke kimse av, i våre byer der nye konsepter erstatter historiske kneiper og detaljforhandlere dukker under for økte leiepriser. Peppes er en kjede med mange restauranter landet over, og på en måte passer det inn i visa om kjeder som gjør det vanskeligere for andre, selvstendige aktører å overleve. Men samtidig er Peppes en del av Norges restaurant-historie også. I 1970 ble den første restauranten åpnet på Solli Plass, der interiøret besto av bygningsmaterialer fra en gammel låve og teglstein fra en bygård i Oslo. Folk sto i kø utenfor inngangen for å få et bord på det som den gang het Peppes Pizza Pub.
Bli ny. Peppes har fått hjelp av Romlaboratoriet til konseptutvikling og oppgradering av interiør i eksisterende og nye restauranter. Peppes Pizza Oslo S er en pilot for et konsept som heter «Fast Casual», der de retter seg mot den travle, reisende kundegruppen på jakt etter et raskt måltid. Dette er mer en fast food-restaurant enn det vi kjenner til tidligere, og har et lyst og oversiktlig, men samtidig lunt interiør, som gir ro til gjestene selv om de er på farta. Andre steder, der dette konseptet ikke er opplagt, vil det fortsatt være restaurantdrift slik vi kjenner det, der en servitør viser deg til bordet og tar bestillingen for deg.
Romlaboratoriet kaller konseptet en «Urban Pizzalåve». Planen er at dette konseptet skal rulles ut til alle restaurantene i landet. Det har blitt laget en levende designmanual der også franchise-restaurantene blir oppfordret til å kontakte Romlaboratoriet for hjelp i ombyggingene. Konseptet blir ikke kopiert ti
Gå til medietLikevel har Peppes Pizza holdt koken. Om to år fyller restaurantkjeden 50 år. Det skal man ikke kimse av, i våre byer der nye konsepter erstatter historiske kneiper og detaljforhandlere dukker under for økte leiepriser. Peppes er en kjede med mange restauranter landet over, og på en måte passer det inn i visa om kjeder som gjør det vanskeligere for andre, selvstendige aktører å overleve. Men samtidig er Peppes en del av Norges restaurant-historie også. I 1970 ble den første restauranten åpnet på Solli Plass, der interiøret besto av bygningsmaterialer fra en gammel låve og teglstein fra en bygård i Oslo. Folk sto i kø utenfor inngangen for å få et bord på det som den gang het Peppes Pizza Pub.
Bli ny. Peppes har fått hjelp av Romlaboratoriet til konseptutvikling og oppgradering av interiør i eksisterende og nye restauranter. Peppes Pizza Oslo S er en pilot for et konsept som heter «Fast Casual», der de retter seg mot den travle, reisende kundegruppen på jakt etter et raskt måltid. Dette er mer en fast food-restaurant enn det vi kjenner til tidligere, og har et lyst og oversiktlig, men samtidig lunt interiør, som gir ro til gjestene selv om de er på farta. Andre steder, der dette konseptet ikke er opplagt, vil det fortsatt være restaurantdrift slik vi kjenner det, der en servitør viser deg til bordet og tar bestillingen for deg.
Romlaboratoriet kaller konseptet en «Urban Pizzalåve». Planen er at dette konseptet skal rulles ut til alle restaurantene i landet. Det har blitt laget en levende designmanual der også franchise-restaurantene blir oppfordret til å kontakte Romlaboratoriet for hjelp i ombyggingene. Konseptet blir ikke kopiert ti