AddToAny

Fra måleband til GPS og drone

Fra måleband til GPS og drone
Få yrkesgrupper har opplevd en så total endring i hverdagen som landmålerne. Så godt som alt er annerledes enn det var på 70-tallet. Det kan Håvard Buset i Buset AS skrive under på.
Håvard Buset er jordskiftekandidat fra landbrukshøgskolen på Ås fra 1973, og har vært innom både offentlig og privat virksomhet fram til han startet sitt eget firma i Molde i 1983. I dag har firmaet tre ansatte, inkludert Buset selv, og har fortsatt kontorsted Molde. Men lite annet enn kontorstedet er som før.

- Da jeg startet opp var Saltfjellutbyggingen og utbyggingen av industrianleggene på Mongstad og Rafnses de første oppgavene mine som landmåler. Vi brukte måleband og regnestav. Kalkulatoren var ikke oppfunnet. En kan trygt si at det har vært en utvikling fra «steinalderen» til dagens moderne presisjonsinstrumenter, elektronikk vi ikke engang kunne drømme opp på 70-tallet, forteller Buset til Våre Veger.GPS-revolusjonen Den aller største revolusjonen for landmålerne kom med GPS-teknologien. Buset kjøpte sin første GPS i 1995. I årene etter at GPS-instrumentene utviklet seg mye. Instrumentene gir store besparelser i tid for landmåleren, i tillegg til at kvaliteten og presisjonen stadig er blitt bedre.

- I dag tar vi med oss GPS-en, etablerer et referansepunkt og fortsetter med detaljarbeidene etterpå. Mens vi på 70-tallet måtte være minst to personer for å utføre en oppmålingsjobb, kan én person nå gjøre hele jobben alene.

Gå til mediet

Flere saker fra Våre Veger

Velkjent problematikk for de som er mye ute på vegene distrikts-Norge: Du kjører i stykker bilen. Må det være sånn?
Våre Veger 08.11.2021
At det kom ny byggherreforskrift fra 1. januar, er nå kjent for de fleste. Mindre kjent er det nok at det med dette skjedde en tydeliggjøring og innskjerping av byggherrens plikt til å kartlegge risikoforhold som har betydning for utførelsen. Byggherren skal ikke bare kartlegge, men også forsøke å fjerne eller redusere slik risiko. Og dette gjelder uansett entrepriseform.
Våre Veger 08.11.2021
Tre leverandører er nå godkjent som tilbydere i konkurransen om å få bygge og drifte OPS-prosjektet E10 Hålogalandsvegen.
Våre Veger 08.11.2021
På E8 i Troms tester Vegvesenet ut av dagens og framtidens teknologi for ITS.
Våre Veger 08.11.2021
har ansatt Stian Lyngsgård (41) som regionsjef Vest. Han har lang erfaring som leder innen veg og asfalt med en fortid i Velde, NCC og Mesta.
Våre Veger 08.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt