AddToAny

Forveksles med astma:EILO har blitt en offisiell diagnose

Forveksles med astma:EILO har blitt en offisiell diagnose
- Det har tatt oss mer enn ti år å få gjennomslag i det offentlige for at dette er en ny diagnose, sier Hege Clemm, EILO-forsker og Haukeland-lege.
Mange som har astmadiagnose, har egentlig har egentlig EILO. De som har dette, opplever at strupen lukker seg helt eller delvis når de anstrenger seg fysisk. Mange av pasientene er idrettsutøvere. Det er ikke farlig, og strupen åpner seg raskt igjen. Men mange blir redde - og redde for å oppleve det en gang til. Noen kan ha både astma og EILO, tror forskere. I tillegg kan ILO, altså strupelukking som ikke er utløst av fysisk anstrengelse, være et tilleggsproblem også i andre diagnoser, for eksempel ALS. Tilstanden har ikke engang hatt status som offisiell diagnose - før nå.
Fra 2021 har ILO, med ni ulike underdiagnosegrupper, fått plass i det offisielle diagnosesystemet ICD-10, som spesialisthelsetjenesten bruker.

- ILO er hovedstammen i diagnosen. ILO kan du få med veldig mange typer påvirkning, men utgangspunktet er at du har en normal strupe i hvile, men så kan strupen lukke seg med ulik påvirkning.

Det sier Hege Clemm, EILO-forsker og klinikkoverlege ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssykehus.
Offisiell diagnose fra 2021
EILO er altså en anstrengelsesutløst ILO, men EILO har også flere undergrupper. Kunnskapen om ILO og EILO er relativt ny, og mulighetene for utredning og behandling har vært begrenset. Haukeland er et av få sykehus som tilbyr det. Akkurat hvor stort problem EILO er i Norge, er uvisst. Men internasjonal forskning har hittil tydet på mellom 5 og 7,5 prosent.

At diagnosen nå er blitt offisiell i Norge
Gå til mediet

Flere saker fra AstmaAllergi

Hender det at du reagerer på parfyme eller sterke lukter? Da er du ikke alene. En spørreundersøkelse utført i september 2021 viser at hele fire av ti har opplevd ubehag på grunn av andres bruk av parfyme eller parfymerte produkter. - Plagene er ekte og ikke noe du innbiller deg, sier psykologspesialist Jude Nicholas.
AstmaAllergi 25.03.2022
En av NAAFs mange oppgaver er å veilede forbrukere i valg av produkter med minst mulig helserisiko. Hvis et produkt bærer logoen fra Asthma Allergy Nordic, skal du være trygg på at det er et helsevennlig alternativ.
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt