AddToAny

Forveksles med astma:EILO har blitt en offisiell diagnose

Forveksles med astma:EILO har blitt en offisiell diagnose
- Det har tatt oss mer enn ti år å få gjennomslag i det offentlige for at dette er en ny diagnose, sier Hege Clemm, EILO-forsker og Haukeland-lege.
Mange som har astmadiagnose, har egentlig har egentlig EILO. De som har dette, opplever at strupen lukker seg helt eller delvis når de anstrenger seg fysisk. Mange av pasientene er idrettsutøvere. Det er ikke farlig, og strupen åpner seg raskt igjen. Men mange blir redde - og redde for å oppleve det en gang til. Noen kan ha både astma og EILO, tror forskere. I tillegg kan ILO, altså strupelukking som ikke er utløst av fysisk anstrengelse, være et tilleggsproblem også i andre diagnoser, for eksempel ALS. Tilstanden har ikke engang hatt status som offisiell diagnose - før nå.
Fra 2021 har ILO, med ni ulike underdiagnosegrupper, fått plass i det offisielle diagnosesystemet ICD-10, som spesialisthelsetjenesten bruker.

- ILO er hovedstammen i diagnosen. ILO kan du få med veldig mange typer påvirkning, men utgangspunktet er at du har en normal strupe i hvile, men så kan strupen lukke seg med ulik påvirkning.

Det sier Hege Clemm, EILO-forsker og klinikkoverlege ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland universitetssykehus.
Offisiell diagnose fra 2021
EILO er altså en anstrengelsesutløst ILO, men EILO har også flere undergrupper. Kunnskapen om ILO og EILO er relativt ny, og mulighetene for utredning og behandling har vært begrenset. Haukeland er et av få sykehus som tilbyr det. Akkurat hvor stort problem EILO er i Norge, er uvisst. Men internasjonal forskning har hittil tydet på mellom 5 og 7,5 prosent.

At diagnosen nå er blitt offisiell i Norge
Gå til mediet

Flere saker fra AstmaAllergi

..bruk av rengjøringsmidler kan gi astma hos fremtidige barn? Mange yrkesgrupper er utsatt for rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmidler.
AstmaAllergi 15.12.2021
Vi utvikler stadig flere digitale kurs for våre medlemmer og tillitsvalgte. Nå har vi lansert et nytt kurs for deg som ønsker å være frivillig i NAAF.
AstmaAllergi 15.12.2021
En rapport lansert i april viser en tydelig nedgang i bruken av helsetjenester under pandemien. Dette gjelder særlig pasienter med astma og kols. NAAFs nye politiske rådgiver, Una Pasovic, har tatt kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) for å få klarhet i hvordan regjeringen vil sørge for at astmatikere og kolspasienter får ivaretatt sine helsebehov i tiden etter pandemien.
AstmaAllergi 15.12.2021
17 år gamle Ulrikke fra Oslo driver aktivt med triatlon. På slutten av sesongen har hun kjent at pusten er dårligere og at kroppen ikke fungerer som den skal på trening. Nå er hun på Rikshospitalet for astmautredning, og vi har fått lov til å følge henne hele dagen.
AstmaAllergi 15.12.2021
AstmaAllergi 15.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt