Baker og Konditor
20.03.2020
Linbakst AS selger brød som kun inneholder økologiske linfrø, salt og vann. Gründerparet Håkon Nilsen og Dominika Bu?ková vil ikke si så mye om hvordan de gjør det, men gjerne hvorfor.
BØ I TELEMARK 2017: De to studentene Håkon Nilsen og Dominika Bu?ková møtes på en skitur, og finner raskt tonen. Det viser seg at de deler mange av de samme verdiene og interessene. Begge er opptatt av helse, miljø, bærekraft og ernæring. Dominika reagerer negativt på gluten, og Håkon er generelt opptatt av å unngå for mye stivelse i kosten. Samtidig synes de begge at brød og brødskiver er praktisk og godt, særlig på tur. Derfor begynner de snart å eksperimentere med baking av glutenfrie og kornfrie brød.En dag forsøker de å bake brød av knuste linfrø, og det viser seg å fungere overraskende bra. Men det tar lang tid før de to studentene i naturforvaltning og økologi klarer å utvikle en oppskrift på linbrød som de er helt fornøyd med. Gjennom et helt år eksperimenterer de med ulike ingredienser, ulike prosesser og ulike teknikker. I tillegg til de rent baketekniske utfordringene, må de også finne løsninger på forskjellige ernæringshindringer og ressursproblemer.- Det var hardt arbeid, og vi hadde nok ikke klart det uten en solid mengde stahet, forteller paret, som nå bor i Lensvik i Trøndelag.Reduserer syreinnholdDe to studentene måtte blant annet utvikle en metode for å redusere det naturlig høye innholdet av blåsyre i linfrø. På grunn av at linfrø inneholder så mye blåsyre, fraråder helsemyndighetene folk å få i seg mer enn to spiseskjeer rå linfrø per dag.- Vi klarte til slutt å utvikle en unik metode som reduserer blåsyre-innholdet i linfrø med minst 97 prosent. Resultatene er verifisert av et sertifisert laboratorium. Denne metoden gjør det helt trygt å spise brødene våre, forklarer Håkon.Fytinsyre er en annen syre som finnes naturlig i mange frø og korntyper, inkludert linfrø. Dette er en syre som binder seg til, og forhindrer opptak av, en rekke sunne mineraler, som jern, kalsium og magnesium.linbrødet sitt, startet Håkon og Dominika Linbakst som en studentbedrift. De kjøpte økologiske linfrø fra en bonde i Akershus, og leide et bakeri i Bø to dager i uka.Ganske raskt merket de at det var stor interesse for produktet deres.Ambisjonen- Vår ambisjon er å nå ut i Skandinavia. Vi vil gjøre det lettere for folk å spise sunt, oppfordre til et økologisk tankesett og bidra til å red
Gå til mediet