AddToAny

Forvandler linfrø TIL SUNNE BRØD

Forvandler linfrø TIL SUNNE BRØD
Linbakst AS selger brød som kun inneholder økologiske linfrø, salt og vann. Gründerparet Håkon Nilsen og Dominika Bu?ková vil ikke si så mye om hvordan de gjør det, men gjerne hvorfor.
BØ I TELEMARK 2017: De to studentene Håkon Nilsen og Dominika Bu?ková møtes på en skitur, og finner raskt tonen. Det viser seg at de deler mange av de samme verdiene og interessene. Begge er opptatt av helse, miljø, bærekraft og ernæring. Dominika reagerer negativt på gluten, og Håkon er generelt opptatt av å unngå for mye stivelse i kosten. Samtidig synes de begge at brød og brødskiver er praktisk og godt, særlig på tur. Derfor begynner de snart å eksperimentere med baking av glutenfrie og kornfrie brød.En dag forsøker de å bake brød av knuste linfrø, og det viser seg å fungere overraskende bra. Men det tar lang tid før de to studentene i naturforvaltning og økologi klarer å utvikle en oppskrift på linbrød som de er helt fornøyd med. Gjennom et helt år eksperimenterer de med ulike ingredienser, ulike prosesser og ulike teknikker. I tillegg til de rent baketekniske utfordringene, må de også finne løsninger på forskjellige ernæringshindringer og ressursproblemer.- Det var hardt arbeid, og vi hadde nok ikke klart det uten en solid mengde stahet, forteller paret, som nå bor i Lensvik i Trøndelag.Reduserer syreinnholdDe to studentene måtte blant annet utvikle en metode for å redusere det naturlig høye innholdet av blåsyre i linfrø. På grunn av at linfrø inneholder så mye blåsyre, fraråder helsemyndighetene folk å få i seg mer enn to spiseskjeer rå linfrø per dag.- Vi klarte til slutt å utvikle en unik metode som reduserer blåsyre-innholdet i linfrø med minst 97 prosent. Resultatene er verifisert av et sertifisert laboratorium. Denne metoden gjør det helt trygt å spise brødene våre, forklarer Håkon.Fytinsyre er en annen syre som finnes naturlig i mange frø og korntyper, inkludert linfrø. Dette er en syre som binder seg til, og forhindrer opptak av, en rekke sunne mineraler, som jern, kalsium og magnesium.linbrødet sitt, startet Håkon og Dominika Linbakst som en studentbedrift. De kjøpte økologiske linfrø fra en bonde i Akershus, og leide et bakeri i Bø to dager i uka.Ganske raskt merket de at det var stor interesse for produktet deres.Ambisjonen- Vår ambisjon er å nå ut i Skandinavia. Vi vil gjøre det lettere for folk å spise sunt, oppfordre til et økologisk tankesett og bidra til å red
Gå til mediet

Flere saker fra Baker og Konditor

Norgesmester i baking, Emanuele Spreafico, har sammen med kokken Michael Minervini startet håndverksbakeriet Hevd i Trondheim.
Baker og Konditor 20.03.2020
HELSE I BAKER- OG KONDITORBRANSJEN har mange fasetter. En viktig del er bakerens egen helse. Det er en problemstilling som har blitt tatt mer på alvor de siste årene.
Baker og Konditor 20.03.2020
Konditor, forfatter og blogger Elin Vatnar Nilsen er med som dommer og ekspert i det nye programmet Bakebananas på TV 2 Sumo denne vinteren. I Bakebananas konkurrerer barn på lag, to og to.
Baker og Konditor 20.03.2020
I slutten av mars starter #MerAv-kampanjen opp på ny, med nye filmer som skal få nordmenn til å spise mer grove kornvarer, fisk og grønnsaker.
Baker og Konditor 20.03.2020
Marens bakeri på Inderøy har lenge produsert glutenfrie varer, men da i samme lokale som vanlige varer. Nå har bakeriet fått en egen glutenfri avdeling på 65 kvadratmeter.
Baker og Konditor 20.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt