AddToAny

Forsvinner fargene?

Forsvinner fargene?
Grått har vært motefarge for hus i mange år nå. Tør vi ikke å bruke farger, lenger?
- Et grått hus her og et grått hus der gjør ikke noe. Men nå har vi kommet til et punkt hvor det har blitt så grått at vi mister en kromatisk helhet som vi er vant til i Norge, med gult, rødt og til dels grønt. Den grå trenden har vippet over til å bli mest trist.

Det sier universitetslektor Kine Angelo ved institutt for byggekunst, form og farge på NTNU i Trondheim. Hun har i mange år holdt øye med fargen på norske hus, og konklusjonen er klar: I løpet av det siste tiåret har det gått en grå bølge over landet som ikke ser ut til å avta.Trygt og enkelt

- Jeg tror «den grå trenden» begynte som alle trender, nemlig som en motsats. Det grå var motsatsen til 1990-tallets sterke fargebruk. Men siden den grå trenden har vart en god stund nå, og ser ut til å fortsette, tror jeg vi må se på andre grunner til at så mange i dag velger «trygge» husfarger som grått og hvitt. En ting er at malingen har blitt mer heldekkende - det er rett og slett blitt enklere enn før å endre farge på huset. I tillegg tror jeg det har gått nedover med fargekunnskapen hos fagfolk. Lite undervisning i fargelære hos arkitekter, byggmestere og malere gjør at stadig flere velger et trygt alternativ, sier Angelo.

Hun undervise
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Byggherreforskriften fastslår nå at all skriftlig dokumentasjon knyttet til jobben som gjøres må være formulert på en måte som alle arbeidstakere skjønner.
Hus & Bolig 20.02.2024
Tre aktører dominerer det norske dagligvaremarkedet. Det svekker konkurransen og innovasjonsevnen. Nå er det samme i ferd med å skje innenfor bank og forsikring.
Hus & Bolig 20.02.2024
Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert, var budskapet fra William Morris. Mer enn 160 år etter at han grunnla firmaet Morris & Co, er hans tekstil- og tapetkolleksjoner fortsatt ettertraktet.
Hus & Bolig 20.02.2024
Mange blir redde for hvordan det påvirker boligen når gulvet rister og vinduene klirrer ved sprengning i nabolaget. En vibrasjonsmåler kan dempe både frykt og konflikter i ettertid.
Hus & Bolig 20.02.2024
Norske husholdninger hadde 4 297 milliarder i gjeld i november 2023. Mer enn 80 prosent av husholdningenes gjeld er ifølge SSB knyttet til bolig.
Hus & Bolig 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt