AddToAny

Forskningsrådet har brukt 200.000 på database for å promotere kvinnelige toppforskere. Men selv hadde de ingen forslag til norske navn.

Sverige har 244 navn på listen over kvinnelige toppforskere. Norge har bare 17.
Siden 2020 har Forskningsrådet vært norsk partner i Academia Net, en database som skal promotere kvinnelige toppforskere. Det er partnerne som kan nominere kandidater, men Forskningsrådet har ennå ikke sendt inn noen forslag. Resultatet er at listen inneholder 244 forskere i Sverige, men bare 17 i Norge.

Nederst i saken ser du hvilke norske forskere ved norske institusjoner som står på listen.

Områdedirektør Jesper Simonsen i Forskningsrådet sier at de ikke har kommet ordentlig i gang siden de ble med i samarbeidet i 2020.

- Vi har ikke kommet helt av startblokken, sier han.

Databasen har ambisjoner om å legge til ytterligere 750 forskere i år, og det svenske Vetenskapsrådet planlegger å nominere 274 nye. Simonsen har ikke like klare tall for norske ambisjoner.

- Vi var relativt nyinnmeldte da pandemien satte inn. Vi vil nå delta i nettverkets aktiviteter, blant annet ved å nominere norske kvinnelige forskere til nettverkets database, svarer han.

Jesper Werdelin Simonsen Foto: Forskningsrådet

Han forteller at de støtter initiativet med 110.000 kroner i året.

- Det er ikke et kjempebeløp, men et godt initiativ fra våre søsterorganisasjoner i andre land, sier Simonsen.

Skal nominere

- Vår tanke er å få med de fremste innen sitt felt i hvert land, og det tror jeg at vi har lykkes med, sier databasens administrative leder, Simona Isler i Swiss National Science Foundation (SNSF) til den svenske Tidningen Curie.

Områdedirektør Jesper Simonsen forteller at Forskningsrådet kommer til å ta kontakt med universiteter og høyskoler for å få forslag, og sende inn dem som passer til kravene, og så er det en komité i Academia Net som vurderer kandidatene.

Ingen henvendelser, ennå

Databasen ble startet i 2010 av Robert Bosch Stiftung og forlaget Spektrum der Wissenschaft for å øke andelen kvinner i ekspertpaneler, utredningsgrupper og styrer.

Det finnes flere databaser som deler formålet om å synliggjøre kvinnelige toppforskere, men forskjellen her er at de må nomineres av forskningsinstitusjoner etter et sett kriterier, som priser, patenter og stipender.

Andrea Bender tror få henvendelser kan skyldes at profilen hennes melder interesse for få oppgaver i et smalt felt. Foto: Eivind Senneset for Universitetet i Bergen

Forskerforum har snakket med flere av de norske forskerne på listen, men ikke funnet noen som har fått noen henvendelser som har vært begrunnet med oppføring i denne databasen.

En av dem er professor Andrea Bender ved Universitetet i Bergen. Hun har stått på listen siden 2010, og sier at databasen har hentet inn ny finansiering etter flere års inaktivitet.

- Jeg tror at det kan være en veldig nyttig ressurs, sier Bender til Forskerforum.

Simonsen i Forskningsrådet har troen på at denne databasen kan bli brukt, fordi det er så høye krav for å komme på listen.

Disse forskerne kommer opp når man søker på Norge:

Anna Lisa Ahlers, står oppført med UiO, men jobber ikke der, nominert fra Tyskland

Andrea Bender, jobber ved Universitetet i Bergen, nominert fra Tyskland

Catherine A Bradley, jobber ved Universitetet i Oslo, nominert fra Sveits

Astrid de Wijn, jobber ved NTNU, nominert fra Sverige

Ira Didenkulova, jobber ved UiO, nominert fra Estland

Ingrid Lossius Falkum, jobber ved UiO, nominert fra Sveits

Katja Franko Aas, jobber ved UiO, nominert fra ERC

Carola Freiin von Villiez, jobber ved UiB, nominert fra Tyskland

Ursula Gibson, tilknyttet NTNU, nominert fra Sverige

Birgit Kopainsky, jobber ved UiB, nominert fra Sveits

Siri Leknes, jobber ved UiO, nominert fra Sveits

May-Britt Moser, jobber ved NTNU, nominert fra Tyskland

Katarzyna Nawrotek, står oppført med UiO, men jobber ikke der, nominert fra Polen

Hedvig Nordeng, jobber ved UiO, nominert fra ERC

Marie E. Rognes, jobber ved Simula, nominert fra Sveits

Francesca Verones, jobber ved NTNU, nominert fra Sveits

Kristine Beate Walhovd, jobber ved UiO, nominert fra ERC

Image-text:

Databasen Academia Net skal promotere kvinnelige toppforskere. Men selv om Norge er med å finansiere den, har vi ikke kommet med forslag til norske forskere. Bildet viser Forskningsrådets lokaler på Lysaker og en skjermdump fra Academia Nets nettside. Foto: Jørgen Svarstad/Academia Net

Extra-info:

Fakta Academia Net

Database med over 3200 kvinnelige forskere fra 18 europeiske land. 43 forskningsråd og vitenskapsakademier i Europa er partnere. Det er partnerne som kan nominere oppføringer fra sitt dekningsområde. Ifølge Academia Net er det 20.000 oppslag i måneden i databasen. Budsjettet i fjor var 275.500 euro.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt