Vi må gjøre noe drastisk, både med den truende klimakrisa og helseskadelig kosthold.
Fagfolkene er bare ikke enige om at den strenge EAT-dietten er den beste vitenskapelige løsningen. I hvert fall ikke på helseproblemene.
Forskerne bak EAT-Lancet-rapporten lanserte i 2018 en standarddiett for hele klodens befolkning. Her skal halve tallerkenen fylles av grønnsaker og frukt, mens bare et ørlite hjørne består av kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter. Ifølge forskerne kan et slikt kosthold hindre millioner av dødsfall hvert år.
Men det er ikke klart hvordan forskerne har kommet fram til denne dietten, og det finnes spor av metodiske feil i modellene, skriver nå forskerne fra Epix Analytics, i et innlegg i forskningstidsskriftet The Lancet.
Oppdrag fra Matprat
Oppdraget om å gå igjennom EAT-Lancet-rapporten kommer, ikke helt uventet, fra en gruppe organisasjoner som fremmer kjøtt og andre produkter fra dyr, blant annet norske Matprat.
- Vi i Matprat/Opplysningskontoret for egg og kjøtt har stilt spørsmål ved hvordan EAT-Lancets Commission on healthy diets from sustainable food systems på flere områder kommer frem til helt andre anbefalinger enn de fleste andre kunnskapsoppsummeringer og kostholdsråd, skriver Matprat i en epost til forskning.no.
- Vi har ikke klart å lese oss frem til hvilken metode som er brukt til å tallfeste dietten, eller finne systematikk i utvalget av studier som er lagt til grunn for rapporten, og hvilke som er utelatt.
Da Matprat ikke fikk svar fra forskerteamet ba