AddToAny

Forsker på koronakrisen mens den skjer

Forsker på koronakrisen mens den skjer
- Når man har forsket på tidligere kriser, har det vært litt før- og etterforskning. Nå skal vi forske på krisen mens den skjer. Det tror vi vil gi helt ny innsikt, sier professor Lasse B. Lien ved NHH.
Nye arbeidsformer: Telenor lanserte 5G-nettet i vår, og lederne deltok via video, som det passet seg for en internettleverandør i koronatidene. Fra øverst til venstre: Sigve Brekke, Petter-Børre Furberg, Bjørn Amundsen, Ingeborg Øfsthus. Vil videomøter og digital samhandling få en oppblomstring etter krisen? Foto: Telenor.

Norges Handelshøyskole (NHH) har fått fire millioner fra Forskningsrådet til å forske på hvordan koronakrisen påvirker bedrifters forhold til humankapital og en ny digital hverdag. NHH-professor Lasse B. Lien trekker frem to spesielle sider ved denne krisen.

- For det første er den ulik alle andre kriser vi har sett. For det andre er dette den første krisen der digitaliseringen virkelig har slått rot. Ettersom fremtidige kriser kommer til å skje i en «digital» verden, er det viktig å forstå dette.

Lien forteller at prosjektet, der Virke og Handel og Kontor er prosjektpartnere, håper å finne ut av hvordan graden av digitalisering i den enkelte virksomhet har påvirket hvordan de har kommet seg gjennom krisen. Samtidig vil man også se på hvordan krisen har påvirket digitaliseringen.

Forstå humankapitalflyt i kriser

Hovedmålet med prosjektet er imidlertid å forstå hvordan virksomhetene responderer på krisen med tanke på hvordan de forholder seg til humankapital i form av oppsigelser, permitteringer, investeringer i kompetanse og hvordan digitalisering påvirker ansatte og arbeidslivet.

- Vi skal forske på dette både på bedriftsnivå og på individnivå, sier Lien.

Forskningsprosjektet startet 1. oktober, og for å finne svar handler det mye om å sammenstille store datasett (registerdata), blant annet oversikt over permitteringer og oppsigelser som kommer fra NAV, kombinert med data fra andre offentlige registre. I tillegg skal prosjektet gjøre en del egne spørreundersøkelser som også blir en del av datagrunnlaget.

- Akkurat nå jobber vi med å få overført registerdataene, og i løpet av november går vi i gang med spørreundersøkelse nummer to. Går alt etter planen, begynner vi å koble registerdata og data fra de to første spørreundersøkelsene oppunder jul, fortsetter Lien.

NHH-professoren forteller at prosjektet hentet inn en del data i vår da krisen var på sitt verste.

NHH-prosjektet er ett av til sammen ni prosjekter som har fått støtte fra Forskningsrådet. Målet er å få ny kunnskap om effekter i arbeidsmarkedet, konkrete næringer, regionale forhold eller mer generelle effekter i næringslivet og økonomien som følge av koronakrisen. Totalt er 30 millioner kroner fordelt.

Noen av de tidlige resultatene fra NHH-prosjektet skal senere publiseres i en utgave av Magma.

Prosjektleder: NHH-professor Lasse B. Lien skal lede forskningsprosjektet som skal se på hvordan bedrifter og enkeltpersoner ble påvirket av koronakrisen og digitalisering. Foto: NHH.

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 17.02.2021
2020 ble året da ledelse ble satt på prøve - sammen med så mye annet. Ledere over hele landet skulle sørge for å holde virksomheten flytende, bedrive kriseledelse og følge opp sine medarbeidere.
Magma 17.02.2021
I ti år har norske finansanalytikere i flokk spådd hva de tror årets markedsrisikorente blir. For 2021 anslås den til fem prosent. Det utgjør ingen endring fra i fjor, og er det nivået som de ti foregående årene. Med betydelig økt usikkerhet i markedene er det overraskende at nivået, som påvirker verdsettelsen av norske selskaper, ikke øker.
Magma 17.02.2021
REIDAR MYRVANG er partner i konsulentselskapet Advisi, som jobber med blant annet karriereveiledningstjenesten «In Between Jobs» for ledere og spesialister som er mellom jobber. Han har en Executive Master of Management fra Handelshøyskolen BI og erfaring fra bank- og finansbransjen samt varehandel i roller som både toppleder og mellomleder.
Magma 17.02.2021
Bærekraftanalytiker Thina Saltvedt mener bedrifter må gå bort fra å isolere arbeidet med bærekraft til én person eller én avdeling, men la denne jobben gjennomsyre hele forretningsdriften. Snart er dette påkrevd, mener eksperten, som for alvor har satt bærekraftige investeringer på dagsorden.
Magma 17.02.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt