AddToAny

Foreslår et eget stipend til studenter fra det globale sør

Foreslår et eget stipend til studenter fra det globale sør
Kvotestudenter. Kvoteordningen som sikret at studenter fra det globale sør hadde mulighet til å studere i Norge er avviklet. Nedgangen i studenttall fra Afrika er på 7,3 prosent. Professor foreslår egen stipendordning på HiOA.
Fra og med dette studieåret er kvoteordningen for utenlandsstudenter til Norge avviklet. De som allerede er en del av ordningen får avslutte sine studieløp, men det er ikke tatt oppnyestudenter.

- For noen av fagene våre er dette helt katastrofe, forteller professor Anders Breidlid på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Masterfaget Flerkulturell og internasjonal utdanning på Institutt for internasjonale studier på HiOA har tidligere hatt mange studenter fra Afrika. Denne høstener det null studenter fra Afrika pådettestudiet.

- At ordningener avviklet uten at gode alternativer er på plass er ikke bare leit for de studentene som ikke får anledning til å komme hit og ta dette studiet, det er dramatisk for studiet i seg selv, mener Breidlidogforklarer:

- Et viktig element i undervisningen har nettopp vært at vi har hatt studenter både fra nord og sør i studentgruppen. Det har viikkelenger.

Breidlid forteller at han har kontakt med flere på andre institusjoner som forteller den sammehistorien.

- Få eller ingen studenter fra det globale sør har klart å spare sammen de drøyt 100.000 kronene som norske myndigheter forlanger at studentene skal ha på bok før de kommerhit, fortellerhan.

Kraftig nedgang fraAfrika

Totalt var det 2212 studenter med statsborgerskap fra et afrikansk landpå universiteter og statlige høgskoler i Norge høsten 2015. Høsten 2016 er tallet sunket til 2051. En nedgang på 161 studenter eller 7,3 prosent. Det er første gang siden 2010 man ser en nedgang i studenter med afrikansk statsborgerskap på norske offentlige læresteder innen høyereutdanning.

Det var totalt en nedgang på studenter med utenlandsk statsborgerskap fra høsten 2015 til høsten2016 på 258. Dette utgjør 1prosent av studenter med utenlandske statsborgerskap. Ser man på verdensdelene er Afrika klart den verdensdelen med størst prosentvisnedgang.

Rekrutteringen til de fem landene som hadde hatt flest i kvoteordningen sank også vesentlig fra høsten 2015 til høsten 2016. Størst nedgang prosentvis har Tanzania (16,5) og Etiopia (18,3). Fra Ghana kom det 7,4 prosent færre studenter denne høsten. Nedgangen fra Kina og Russland lå henholdsvis på 9,2 prosent og 9,6prosent.

Talleneer hentet fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH), levert av Norsk senter for forskningsdata (NSD). Tallene omfatter alle med utenlandsk statsborgerskap som studerer i Norge, uavhengig av hvor de er/var bosatt før de begynte åstudere.

Rammer både nordogsør

Da kvoteordningen ble foreslått avviklet skjedde det etter protester blant annet fra Institutt for internasjonale studierpåHiOA.

- En slik avvikling betyr en dreining av støtten til ressurssterke land på bekostning av fattige land i det globale sør. Dette betyr at svært mange dyktige, men fattige studenter fra det globale sør ikke får anledning til på ta en maste

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt