AddToAny

Forakten for kompetanse

Forakten for kompetanse
7/2016 s. (87-87) Redaksjonelt vurdert Hva skal man si om et land der man kaller høy utdannelse for en sykdom? Begrepet mastersyke dukket opp fra intet for tre år siden. Plutselig var en rekke formodentlig fornuftige mennesker dypt
bekymret over at vi tar så mye utdanning her i landet. På mystisk vis klarte de også å koble dette til frafall fra yrkesutdanning, som om den som dropper ut av kokkelinjen, gjerne kaster seg på en mastergrad i astrofysikk.

Nå sist er det Dagens Næringslivs kommentaravdeling som har gjenopplivet begrepet og gjentatte ganger bekymret seg over den angivelige mastersyken. Dette underbygges med klassisk stråmannargumentasjon, der man konstruerer en fiktiv motstander det er lett å argumentere mot. På lederplass skriver avisen:

Begrepet mastersyken har oppstått i kjølvannet av ideen om at 'kunnskapssamfunnet' krever at 'alle' tar høyere, akademisk utdannelse.

Det er ingen - absolutt ingen - som mener at alle skal ta høyere, akademisk utdannelse. Likevel brukes denne ideen til å konkludere med noe helt annet, nemlig at det er for mange som tar master.

Det er tankevekkende å se på bakteppet for denne forakten for høyere utdanning. Da britene avholdt sin folkeavstemning i sommer, var en av fanesakene fra Brexit-siden at man hadde fått nok av eksperter. Magefølelsen skulle styre. I den amerikanske valgkampen har vi sett Donald Trump storme frem, selv om han jevnlig bommer på fakta og sjelden svarer konkret på vanskelige spørsmål. Mange har snakket om post-factual politics, altså en samfunnsdebatt der fakta betyr lite og magefølelse mye.

For de av oss som ikke bare orienterer oss ut fra magefølelse, kan det være greit å ta med den siste utgaven av den årlige OECD-rapporten Education at a Glance. Den viser at i Norge har 13 prosent i aldersgruppen 25 til 34 år tatt en master. Det er lavere enn snittet i både OECD og EU.

Har Econas medlemmer virkelig kastet bort verdifulle år på verdiløse studier? Skal de gå rundt og kjenne på en sykdom? Har de bidratt til frafall fra yrkesutdanning?

Selvsagt ikke.

Det er sikkert riktig at en og annen masterkandidat er overkvalifisert for sin første jobb, og at en kandidat med lavere utdanning kunne gjort jobben. Men i dagens bedrifter er det ikke bare snakk om å dekke et gitt kompetansebehov. Kompetente medarbeidere skaper også nye muligheter, for seg selv og for virksomheten. Da må vi se på høyt utdannet arbeidskraft som noe verdifullt, ikke som et sykdomstegn.

Hele ideen om at vi har en mastersyke i Norge, er basert på feil fakta og sviktende logikk. Begrepet er nedlatende overfor folk som har jobbet hardt for å skaffe seg en utdannelse, og det fyrer opp under en populistisk forakt for kompetanse.

Forfatter: Tom Bolstad

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt