AddToAny

Fjerner mattekrav på realfag

En rekke realfagsstudier ved fem universiteter fikk i 2018 utvidede mattekrav som et forsøk. I Bergen førte dette til tomme studieplasser, og nå sier departementet ja til at mattekravet kan droppes.
Etter bare to års prøvetid med utvidet mattekrav (R2-kravet journ. anm.) for studenter til mange realfagsstudier, har Universitet i Bergen (UiB) og UiT Norges arktiske universitet nå fått lov til å droppe kravet ved en rekke studieprogram.

Tidligere i høst ble det anslått at en av fire studieplasser, eller mer nøyaktig 220 av 843 studieplasser på de utvalget studieprogrammene ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Bergen, vil stå tomme våren 2020. Årsaken mener man er det nye mattekravet som ble innført som et forsøk i 2018.

Konsekvensene av R2-kravet er noe jeg har vært bekymret over helt siden det ble innført. Særlig i fjor når kravet også begynte å omfatte geovitenskapene. Helge K. Dahle Dekan, UiB

Nå har Kunnskapsdepartementet gitt både UiB og UiT medhold i deres forespørsler om å få fjernet kravet ved flere utdanninger.

Ved sistnevnte universitet fjernes kravet i bachelor i geologi, mens det i Bergens fjernes ved bachelor i biologi, molekylærbiologi, informatikk-matematikk-økonomi, geovitenskap, samt mastergrad i fiskehelse og årsstudium i naturvitenskapelige fag.

Universitet i Oslo, Universitetet i Stavanger og NTNU fortsetter derimot med sine forsøk.

Dekan: - Måtte fjernes så fort som mulig

Dekan ved UiB, Helge K. Dahle, forteller til Khrono at R2-kravet viste seg å redusere søkergrunnlaget med flere tusen.

- Vi evaluerte ordningen og kom frem til at vi måtte søke Kunnskapsdepartementet om å få fjerne kravet på enkelte studieprogram så fort som mulig, sier Dahle.

R2-kravet går i stor grad ut på at det kreves full fordypning i matematikk for studenter som kommer fra videregående skole.

I 2018 ble kravet innført for de fleste studieprogrammene ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ved UiB, og fra 2019 ble kravet også gjort gjeldende for biologiske fag, noe som har betydd at alle studieprogram ved fakultetet utenom ett har hatt R2 som krav det siste året.

Påvirket ikke videregående valg

Visedekan for utdanning ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiB, Harald Walderhaug, sier til Khrono at antall potensielle søkere med R2-matte fra videregående, har ligget på litt under 7000 de siste to årene. Ved å fjerne R2 som krav, åpner man opp for ytterligere noen tusen elever fra videregående skole.

- I forbindelse med innføringen av kravet i 2018, håpet vi at dette ville ha innvirkning på hvor mange som ville velge å ta R2 på videregående. I stedet for har vi opplevd at tal

Les mer

Flere saker fra Khrono

land henter nå hjem sine statsborgere fra den virusherjede provinsen i Kina. Norske myndigheter har foreløpig ikke anbefalt de over hundre norske studentene i Kina om å reise hjem.
Khrono 28.01.2020
Av og til må et ansvarlig styre rett og slett si ifra om at styret må begrense seg til å behandle saker som har en fornuftig saksforberedelse.
Khrono 28.01.2020
Masvik har tidligere vært svært kritisk til Norsk studentorganisasjon. Nå stiller han som leder.
Khrono 28.01.2020
Høgskolen i Molde strømmer styremøtet sitt for første gang. Samtaler med Høgskulen på Vestlandet står på agendaen. Her kan du følge møtet.
Khrono 28.01.2020
Et endelig vedtak om leiekontrakten på Kjeller må tas raskt, for å ha nok tid frem mot 2023 til å planlegge hvordan den skal implementeres best mulig for alle involverte, skriver direktør Asbjørn Seim.
Khrono 28.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt