AstmaAllergi
09.06.2017
Selv om du lider av fiskeallergi behøver du kanskje ikke unngå alle fisketyper, viser en ny norsk allergistudie.
Fiskeallergi ligger høyt oppe på lista over de vanligste matvareallergiene og ser ut til å være vanligere i Nord-Norge enn i Sør-Norge og resten av Europa. Det er faktisk påvist at fiskeallergi er mer utbredt i land med lang kyst, hvor det fiskes mye og hvor fisk er en viktig del av nærings- og matkulturen.
Da forsker, barnelege og tromsøværing Martin Sørensen skulle gå i gang med doktorgraden, ønsket han å inkludere et forskningsprosjekt som var direkte knyttet til hans egen bakgrunn:
- Som barnelege har jeg jobbet med allergi på poliklinikk i mange år. Jeg var allerede i gang med en tverrsnittstudie, men tenkte at jeg i tillegg ville prøve å lage noe morsomt ut av noe som hadde relevans til landsdelen, sier han til AstmaAllergibladet.
Kryssallergier utbredt
Sørensen bestemte seg for å se nærmere på de gjeldende medisinske retningslinjene ved fiskeallergi. Det vanlige rådet er å holde seg unna alle fisketyper dersom fiskeallergi er påvist, på grunn av faren for kryssreaksjoner. Det er hovedproteinet parvalbumin som er årsaken til disse kryssreaksjonene. Selv om parvalbuminer i forskjellige typer fisk ikke er identiske, er de nemlig like nok til at de kan utløse kryssreaksjoner.
- Selv om du er allergisk mot torsk, vil du også kunne reagere på for eksempel laks og makrell fordi proteinene er så like. Men så har jeg jo opp gjennom årene møtt endel pasienter som sier at de kan spise laks, men ikke torsk. Andre sier kanskje at de ikke kan spise hverken torsk eller laks, men at makrell og tunfisk går bra, forklarer han.
Viktig for kostholdet. På bakgrunn av disse erfaringene, syntes Sørensen de
Gå til medietDa forsker, barnelege og tromsøværing Martin Sørensen skulle gå i gang med doktorgraden, ønsket han å inkludere et forskningsprosjekt som var direkte knyttet til hans egen bakgrunn:
- Som barnelege har jeg jobbet med allergi på poliklinikk i mange år. Jeg var allerede i gang med en tverrsnittstudie, men tenkte at jeg i tillegg ville prøve å lage noe morsomt ut av noe som hadde relevans til landsdelen, sier han til AstmaAllergibladet.
Kryssallergier utbredt
Sørensen bestemte seg for å se nærmere på de gjeldende medisinske retningslinjene ved fiskeallergi. Det vanlige rådet er å holde seg unna alle fisketyper dersom fiskeallergi er påvist, på grunn av faren for kryssreaksjoner. Det er hovedproteinet parvalbumin som er årsaken til disse kryssreaksjonene. Selv om parvalbuminer i forskjellige typer fisk ikke er identiske, er de nemlig like nok til at de kan utløse kryssreaksjoner.
- Selv om du er allergisk mot torsk, vil du også kunne reagere på for eksempel laks og makrell fordi proteinene er så like. Men så har jeg jo opp gjennom årene møtt endel pasienter som sier at de kan spise laks, men ikke torsk. Andre sier kanskje at de ikke kan spise hverken torsk eller laks, men at makrell og tunfisk går bra, forklarer han.
Viktig for kostholdet. På bakgrunn av disse erfaringene, syntes Sørensen de