AddToAny

Finse 1222

Finse 1222 er en ode til gleden over å skape rom for moderne fjellgjester med farge, form og tekstur.
Finse 1222 er et nyoppusset hotell som ligger på det høyeste punktet langs Bergensbanen over Hardangervidda, og hotellets navn er da også en hentydning til høyden over havet. De nye eierne hadde arbeidet med Snøhettas interiørarkitekt Heidi Pettersvold i andre eiendomsutviklingsprosjekter og gav henne frie tøyler til å definere hva et oppdatert Finse 1222 skulle være.
Finse 1222 er et vellykket prosjekt. Det demonstrer hvilke virkemidler dyktige interiørarkitekter har til disposisjon for å skape en unik reiselivsdestinasjon. Omtanken for eksisterende kvaliteter på stedet og kjennskap til den tradisjonelle fargeog materialbruken vi finner i norske tekstiler som åklær, ryer og pledd, fører til en gjennomarbeidet helhet, som ikke oppleves som nostalgisk, men snarere en nytolkning av hva et hotell i fjellheimen kan være i vår tid.

Raffinert fargesetting. Det første man legger merke til når man går inn i Finse 1222 er fargebruken. Først et resepsjons-/barområde i frisk rød-oransje, så spisesal i sval turkis og deretter en kveldsblå stue, med panoramautsikt til vann, fjell, bre og himmel. Et gjennomgående grep er at både vegger, himlinger, vindusbrett og gerikter er malt i samme farge. Det gir rolige flater som ikke stykkes opp i små flater av lister i avvikende farge fra veggen. Det kamuflerer også detaljer som kanskje ikke er så interessante.
Ved nærmere ettersyn er fargebruken forankret i, eller inspirert av, detaljer i rommet. De rødoransje tonene finner vi igjen i tradisjonelle, vevede åklær på veggene. Den turkise fargen er hentet fra tapetet med blomsterornament i tydelig jugendstil. Fargene fremhever rommets ornamentikk i himling og gerikter rundt dører og vinduer. Slik hjelper fargen oss til å se at dette rommet har en annen historie enn de andre, at her er det flere originale innredningsdetaljer fra hotellet som ble bygget i 1909.
Peisestuen er også historisk, med blåturkise toner fra detaljer i rommet, som det dekorert feltet ved peisen som viser blåturkise snøfelt mellom sorte
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

Tankene går ufravikelig tilbake til norsk stoldesign på høyden av forrige gullalder midt på 1900-tallet når vi ser Anderssen & Volls Brasilia.
Arkitektur N 24.09.2022
I ly av Tracy Emins skulptur vokser en lokal fauna frem i Bjørvika.
Arkitektur N 24.09.2022
På Tøyen har et ungt geologisk museum reist seg i det gamle. Det ivaretar samtidens, men også fortidens behov.
Arkitektur N 24.09.2022
Denne lederen skrives i et klima der norske nyhetssendinger gjennomgående er preget av krig og krise.
Arkitektur N 24.09.2022
ARKITEKTUR N THE NORWEGIAN REVIEW OF ARCHITECTURE
Arkitektur N 24.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt