AddToAny

Filosofen som jordet tenkningen i den fysiske virkelighet

Filosofen som jordet tenkningen i den fysiske virkelighet
Serien om humanismens ideer avsluttes med Aristoteles, ofte utropt til verdens mest innflytelsesrike filosof. Han var ingen empiriker i moderne forstand, men med sitt syn på virkeligheten la han grunnlaget for empirisk vitenskap.
Se bildet større

Morten Fastvold er humanist, filosof og forfatter.

Humanismens ideer del 10

ARISTOTELES

(384 322 før vår tidsregning) Makedonsk filosof som gjorde athener av seg og utfordret sin læremester Platon med å vektlegge empiri som en kilde til kunnskap, og som grunnla logikken som en egen filosofisk disiplin samt utformet en svært innflytelsesrik dydsetikk.

10 sentrale tenkere for humanismen

Selv om sekulær humanisme er en ung isme historisk sett, har den en intellektuell arv som går helt tilbake til antikken. I denne artikkelserien fra papirutgaven av Fri tanke presenterer filosof Morten Fastvold ti tenkere bak noen viktige ideer som humanismen har gjort til sine egne.

Den vestlige filosofiens historie rommer to relativt korte epoker, hver på rundt 150 år, da det skjedde en eksepsjonell oppblomstring av nye tanker og ideer. Den første av disse fant sted på tampen av bystaten Athens storhetstid i årene 450 til 300 før vår tidsregning, da Sokrates, Platon og Aristoteles gjorde seg gjeldende. Mens den andre inntraff to tusen år senere i det nordvestlige Europa etter religionskrigenes slutt midt på sekstenhundretallet, og varte fram til attenhundretallet.

En standard for senere tenkning

For livssynshumanister er sistnevnte epoke, som er blitt kalt fornuftens tidsalder og som rommer opplysningstiden, særlig interessant. Det tar denne artikkelserien høyde for. Men også filosofiens første blomstringstid i antikken må vies oppmerksomhet. For da ble det satt en standard for all senere tenkning som også opplysningsfilosofene forholdt seg til.

Jeg startet derfor med Sokrates, som var etikkens grunnlegger og den som først ga en utførlig demonstrasjon av kritisk tenkning. Aristoteles opponerte på sin side mot Platons idélære og jordet sin tenkning i den fysiske virkelighet, på et vis som ga grunnlag for empirisk vitenskap. Han var også den som gjorde logikk til en egen filosofisk disiplin, og som formulerte en dydsetikk som ble svært innflytelsesrik. Alt dette gjør ham relevant for sekulær humanisme, og vel verdt en egen artikkel.

Platons problematiske idélære

Renessansemaleren Rafael har anskueliggjort kontroversen mellom Platon og Aristoteles på et slående vis i sitt veggmaleri Skolen i Athen (1509-11) i et av Vatikanets palasser. Her er Platon og Aristoteles blikkfanget, der de ivrig diskuterende skrider mot oss fra en praktfull søylegang. Den aldrende Platon peker insisterende opp mot himmelen - mot en evig og uforanderlig idéverden - mens Aristoteles, som er i sin beste alder, peker rett fram, mot oss og den øvrige empiriske verden.

Det spørsmålet Platon og Aristoteles var særlig opptatt av, er: Hva er kunnskap?

Platon kom til at vi bare kan ha kunnskap om det som er uforanderlig. Og siden alt i den fysiske, sansbare verden er i stadig endring, kan denne ikke være noen kilde til kunnskap. Det kan bare den rene intellektuelle innsikt være, siden den alene rommer allmenne begreper som må ha sitt utspring i en oversanselig idéverden, som da må være evig og uforanderlig.

Ifølge Platon er det i kraft av denne idéverdenen vi finner orden og struktur i det som ellers ville ha vært et rent kaos av sanseinntrykk. Det er i kraft av intellektets innsikt i stolens idé og hestens idé og hva det måtte være, at vi kan skjelne mellom de enkelte gjenstander og vite hva de er. Dessuten har allmennbegreper av etisk, religiøs og estetisk art - som

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt