AddToAny

Filmen Disco kunne vært et filmatisert leserinnlegg fra Levi Fragell

Filmen Disco gir et nifst bilde av kristne miljøer. Det er en viktig og betimelig film, som dessverre er litt for sint for sitt eget beste.
Undertegnede er ikke filmkritiker. Jeg har dårlige forutsetninger for å vurdere dramaturgi, klipping og andre filmtekniske ting. Derimot kan jeg litt om livssyn, og denne filmomtalen kommer derfor til å fokusere på den siden ved Disco.

Unge Mirjam Hane (spilt av Josefine Frida Pettersen) driver med discodans på elitenivå. Konkurransene krever at kroppen er i toppform og de glamorøse antrekkene gjør at midjen må være smal. Samtidig er Mirjam under press fra en annen retning. Hun lever i en kristen familie, stefaren er pastor og Mijam deltar aktivt i menigheten hans. Stefaren forventer ikke bare at Mirjam tror, men at troen gjennomsyrer alt hun gjør.

Press fra alle kanter gjør at Mirjam går i dørken åndelig og fysisk, hun søker seg dypere inn i sin kristne tro og kommer i kontakt med en ganske skummel menighet.

Grundig research

Det beste med Disco er miljøskildringene. Stefarens menighet, Friheten, er ultramoderne og karismatisk. Friheten er basert på regissør Jorunn Myklebust Syversen egen research og er en fulltreffer. Menigheten bør være gjenkjennelig for alle som har vært innom karismatiske gudstjenester de siste tiårene. Her er det alt sammen: Nykommere som øyeblikkelig inviteres inn i fellesskapet, den suggererende musikken, de kule ungdommene, pastorene i trang dongeri som blander preken med stand up slik at forsamlingen både lovpriser og ler.

Disco f

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Hvor ærlig skal du være? Og skal du dikte et liv etter døden? Dette var spørsmål Mari Brurberg og mannen plutselig måtte forholde seg til en dag i 2016.
Fri tanke 16.09.2020
Lite av det vi vet om neandertalerne tyder på at de hadde noen forestilling om et liv etter døden, men de ser ut til å ha gravlagt sine døde.
Fri tanke 11.09.2020
Human-Etisk Forbund har meldt Den norske kirke inn for Datatilsynet, og fikk i sommer støtte i en juridisk utredning fra Barne- og familiedepartementet.
Fri tanke 10.09.2020
Mirjam Kammler kommenterer her Even Grans innlegg om hvorvidt veganismen kan sies å være et livssyn.
Fri tanke 08.09.2020
Fra prest til religionskritiker og regionlagsleder i Human-Etisk Forbund. Dagfinn Ullestad har hatt en lang reise - og skrevet bok om det.
Fri tanke 08.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt