AddToAny

Fikk bruke både hode og hender

William (17) var skolelei, men etter ett år i Praktisk-klassen på Breilia skole i Hammerfest fikk han toppkarakterer. Nå vil regjeringen gjøre ungdomsskolen mer variert for alle.
Det bankes og hamres i den store hallen til Hammerfest videregående skole. De fjorten elevene på Vg1 byggog anleggsteknikk bygger flere små hytter som skal selges når de er ferdige. Her møter vi William Heggelund-Clausen (17) iført gul vernehjelm. I fjor gikk han ut av Breilia skole med toppkarakterer. Det fikk lærerne hans til å sperre opp øynene.
- Da han fikk seks på norsktentamen, sendte vi prøven hans til en annen skole for å få en ekstern vurdering. Men resultatet var det samme, sier Karl-Tore Andersen, som er en av lærerne hans fra 10. klasse.
I åttende og niende klasse var nemlig ikke karakterene til William så gode. Han forteller at han på den tida var ganske så lei av skolen.
- Jeg var giddalaus, forteller han. - I norsk fikk jeg 3 både i åttende og niende klasse. Jeg gikk ut av åttende klasse med 4,2 i snitt og i niende fikk jeg 4,8 i snitt. Men i tiende klasse fikk jeg bare femmere og seksere og 5,5 i snitt, forteller han.
Skolen kan fortelle at William ikke er den eneste som har forbedret karakterene sine i Praktisk-klassen - hvor elevene har færre timer med teorifag og flere timer med praktisk-estetiske fag.
- Alle gjorde det bedre i teorifagene, sier Karl-Tore Andersen.

Elevbedrift og eget verksted
Over sommeren kommer regjeringen med en stortingsmelding om 5.- 10-trinn, den såkalte ungdomstidsmeldinga. Den skal se på hvordan skolen kan bli mer praktisk og variert, slik at elevene kan lære mer og trives bedre.
I skolen har besøkt noen som allerede er igang. Praktisk-klassen på ungdomsskolen Breilia skole i Hammerfest var et nytt tilbud da William gikk her i 10. klasse i skoleåret 2022-2023. I fjor var det 25 søkere til de 18 plassene i Praktisk-klassen, som består av elever på 9. og 10. trinn.
- Her starter de med blanke ark. Alle kan søke her. Når vi har intervju med dem om hvorfor de søker, så presenterer vi også hvilke forventninger vi har til dem, forteller Karl-Tore Andersen, som er en ildsjel i prosjektet.
Rundt et stort bord sitter tre av fire elever i Praktisk-klassen som har valgfaget innsats for andre, sammen med lærer Eva Tessem. På bordet står flere plastesker med glinsende glassperler i alle slags farger - sponset av en lokal bedrift Elevene har sin egen elevbedrift som heter «Armbånd for glede». De lager og selger armbånd og pengene går til Dyrebeskyttelsen og Kreftforeningen. Tessem syn
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra I skolen

9,2 prosent av menn og 9,7 prosent av kvinner i alderen 15 til 29 år står utenfor arbeid, utdanning og opplæring, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I 2022 var det over 23.
I skolen 06.06.2024
På Oslo Met øver lærere på å tenke nytt i fag som i utgangspunktet verken er praktiske eller estetiske.
I skolen 06.06.2024
- Jeg har skrudd siden jeg var bitte liten. Pappa er bilmekaniker, og jeg har vært med ham på jobb og hjemme i garasjen, forteller Adrian Normann-Sørensen (15).
I skolen 06.06.2024
- På samme måte som vi har regler i trafikken, trenger vi også trafikkregler i arbeidslivet.
I skolen 06.06.2024
I gamle dager sto kampen om å beholde lua på etter at du gikk over terskelen og kom inn i klasserommet.
I skolen 06.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt