AddToAny

- Fasaden er murgårdens ansikt

- Fasaden er murgårdens ansikt
Utsmykkingen på fasadene har ikke bare en ren dekorativ funksjon. Derfor er det viktig å vite hvordan man går frem for å velge riktige løsninger og produkter.
Fasaden er murgårdens ansikt og må behandles med riktige materialer og av erfarne håndverkere. Oslos 1800talls murgårder ble opprinnelig kalkpusset og kalkmalt på gatefasaden. Sement-, silikat- og oljemaling var kostbart frem til 1900-tallet. Disse materialene var forbeholdt monumentale bygg av betydning og svært sjeldent i bruk på alminnelig bygårdsbebyggelse.

OPPRINNELIGE MATERIALBRUK OG UTFØRELSE
Utsmykkingen på fasadene har ikke bare en ren dekorativ funksjon, de er også avgjørende elementer for å lede vannet bort fra vegglivet. Dekorelementer var hovedsakelig prefabrikkerte støpte elementer. De var masseprodusert og ble bestilt i metervare og en bloc i typekataloger fra gipsverksteder i Kristiania, men også fra København og Berlin. Materialene var hovedsakelig gips, eventuelt tidlig-sement. Bånd i form av trekninger rundt vinduer, etasjeskiller og gesims ble trukket på stedet ved hjelp av plasstilvirkede sleder og sjablonger tilpasset hver enkelt bygning. Materialsammensetningen i trekningene er gjerne den samme som i veggpussen eventuelt noe forsterket. Gipselementene kunne påføres skjellakk før de ble malt, men som oftest ble de malt direkte med linoljemaling.

PUSS
Puss bestående av kalkmørtel (lesket kalk + sand) ble lagt på teglkonstruksjonen for å beskytte og for å gi et dekorativt uttrykk.
På 1800-tallsgårdene har pussen 3 sjikt:
• Det innerste laget er et tyntflytende slemmelag/ grunning. Denne skal binde teglsteinskonstruksjonen med de påfølgende puss- og overflatebehandlingslagene.
• Etter grunningen fulgte en cirka 1,5 cm tykk grovpuss med relativt store sandkorn.
• Avslutningsvis ble det lagt en finpuss som er et sjikt på oppimot 0,5 cm. Også denne består av sand, men med mindre kornstørrelse enn den grove. Finpussen ble deretter slettpusset eller brettskuret med et trebrett evt. et filsebrett med svamp.
På denne måten ble det opparbeidet en slett og jevn fasade. Pussoppbyggingen sikret dessuten rask uttørring av overflaten når den ble nedfuktet og en styrkefordeling som ga liten risiko for riss og sprekker. I sokkelområdet - altså på hele underog førsteetasjen - ble det gjerne laget kvaderpuss. Dette er en imiterende puss som ble delt inn og formet som h
Gå til mediet

Flere saker fra Byggfakta

Deichman Bjørvika har blitt hedret med æresprisen Betongtavlen. Betongtavlen er en høythengende ærespris for miljømessig, estetisk og teknisk fremragende betongarbeid i norske byggverk.
Byggfakta 01.12.2020
Sigbjørn Knaldre (46) er ansatt som serviceleder for System og service, Bygg-automasjon og Espen Stenersen (57) er ansatt som prosjektleder VVS. Både Sigbjørn og Espen hadde tiltredelse 1. oktober.
Byggfakta 01.12.2020
Brother lanserer ny selvlaminerende tape for merking av ledninger og kabler. Brothers nye selvlaminerende tape er godt egnet for bruk i datasentre.
Byggfakta 01.12.2020
Hege Hatlemark er ansatt som ny daglig leder for Construction City Eiendom. Hun kommer fra Selvaag Eiendom hvor hun i dag er Innovasjons- og kommunikasjonsdirektør.
Byggfakta 01.12.2020
Bjørnar Valstad (53) er ansatt som ny daglig leder for WorldSkills Norway. Han tiltrer stillingen 1. desember 2020.
Byggfakta 01.12.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt