AddToAny

Farlige dager hjemmeFarlige dager hjemme

Farlige dager hjemmeFarlige dager hjemme
Da arbeidsplassene ble stengt ned, mistet mange rusavhengige en arena for selvkontroll. Hva nå?
- Det er så deilig å se dere igjen!
Klokka på skjermen har passert 19:00, mandag etter palmesøndag. Gruppa i Anonyme Alkoholikere (AA) har sitt andre møte på Zoom, en app der folk møtes via skjermen. Ni deltakerne er med i hver sin tildelte rute. Her er en sykepleier, en psykolog, en universitetsansatt. Noen driver eget firma og andre har ikke arbeidet på noen år. Før koronakrisen møttes de hver mandag i et møtelokale disponert av AA, men nå er det stopp. Det begynner å merkes.
- Uten nettmøte hadde det vært tre uker uten at vi snakket sammen. Det syntes jeg begynte å bli skummelt, sier en kvinne i en av skjermrutene.
- Jeg jobber hjemmefra og har seks-sju videosamtaler daglig med klienter. Det kan være utmattende. Noen dager kommer veggene inn mot meg. Da er det lett å falle tilbake i gamle tankemønstre, forteller en annen kvinne.
AA-grupper i hele Norge har startet opp nettmøter under krisen, og flere planlegges. Slik håper de å bevare fellesskapet og unngå sprekk. Men noe av energien forsvinner på skjerm, sier én. Hun håper snart å oppleve den sosiale omgangen og de gode klemmene.
- Min første reaksjon da all alkoholservering skulle stenges, var panikk. Så gikk det 20 sekunder før jeg husket at jeg er tørrlagt. (Latter) Jeg slapp å løpe for å stille meg i kø på polet. Sånn som jeg var før, ville det vært helt krise.

Bekymring i arbeidslivet. Vinmonopolet økte salget sitt med 50 prosent den første uka av koronatiltakene, ifølge NRK. Det var på høyde med sommer- og påskeferiene. Både tallet på solgte liter og antall kunder gikk opp.
Da Norge startet nedstengningen 12. mars, var det først noen stille dager for Akan, Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Så økte pågangen betraktelig, til totalt 68 henvendelser for veiledning bare i mars. De kommer fra både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Forskjellen fra tidligere er at flere henvendelser kommer fra enkeltpersoner som har individuelle Akan-avtaler, fra bedriftshelsetjenester og HR-avdelinger.
- Mange er bekymret for å være alene uten kolleger rundt seg. De er usikre på hva som skjer med behandlingsopplegg og oppfølging fra leder, sier direktør i Akan, Elisabeth Ege.

Akan per nettkurs. Akan laget et videokurs om den vanskelige samtalen som de lanserte fredagen etter påske. Innen tre timer hadde 100 arbeidsgivere og HR-personer meldt seg på. Det er mye i Akan-sammenheng. Kurset holdes direkte, med mulighet for å snakke med kursleder. Selv om mange er hjemme, er fortsatt arbeidsplassen en veldig viktig arena for å forebygge, mener Ege. Hun forteller at flere HR-avdelinger under krisen er i ferd med å lage tydeligere rutiner rundt alkoholbruk, rusmidler og spilleatferd.
- Sørg for å se hverandre og ha kontakt, oppretthold den daglige dialogen. Er du arbeidsgiver til en ansatt med individuell Akan-avtale, så oppretthold rutinene. Bry deg positivt. Har du e
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Posthornet

Arnfinn Fyn advarte mot sårbarheten grunnet økt arbeidspress og færre ansatte etter 7. juli-endringene, under Oslo og omegns representantskapsmøte.
Posthornet 04.07.2020
Sunnhordland, der enden av Hardangerfjorden møter havet, er en blanding av øykommuner og fastland.
Posthornet 04.07.2020
Årets sommer blir veldig annerledes for mange medlemmer. På Torp lufthavn Sandefjord gjør ferieavviklingen at noen flere kommer seg tilbake i jobb.
Posthornet 04.07.2020
Tidligere forbundsformann i Norsk Postforbund, Erling Sandvig døde 18. mars 96 år gammel. Erling Sandvig var medlem fra 1.7.1941 og hadde ved sin bortgang nær 79 års medlemskap.
Posthornet 04.07.2020
I 13 år har meieriansatte jobbet vakter på seks timer. Nå er det slutt.
Posthornet 04.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt