AddToAny

Fant ny bruk til gamle tårnsiloer

INDRE FOSEN: Det har vist seg å være flere fordeler med å finne nye formål til gamle siloer, enn det John Olav Neraunet så for seg på forhånd. Nå slipper han tungtransport inn på tunet og kondens i kraftfôrsiloen.
Da han tok over gården i 2018, brukte han de første åra på gradvis å bygge om fjøset, for å etterkomme krav om løsdrift og legge til rette for ei framtid med melkeproduksjon.
- Vi dreiv i utgangspunktet i samdrift med to separate fjøs, men siden både jeg og samarbeidspartneren hadde behov for å bygge om, fant vi ut at det var enklere å gjennomføre, dersom vi avbrøt samarbeidet, forteller Neraunet.
For at ombygginga skulle bli rasjonell, hadde han også behov for å øke kvoten og utvide drifta.
- Jeg kjøpte 140 tonn kvote i 2019, da prisene var på det dyreste. Da betalte jeg rundt 16,17 kroner literen, så det var litt heftig, sier han.

ØKER BYGGPRODUKSJONEN
I utgangspunktet var det både melke- og grisefjøs på Neraunet gård, men i dag går det i melk for alle penga, sammen med et økende areal med bygg.
- Samtlige naboer har gitt seg som bønder, og selv om det er synd, så er det faktisk det som berger meg. Det gjør at jeg har fått tak i en del mer dyrka jord, og at jeg derfor kan doble byggarealet mitt, og produsere nok fôr til ei økt besetning, forteller han.
Det er det gamle grisehuset, som nå fungerer som melkeavdeling, mens det gamle melkefjøset er gjort om med binger til ungdyr.
- I melkefjøset er nesten alt kjøpt nytt fra Fjøssystemer, både innredning, liggebåsmatter og spaltegulv, men jeg kjøpte en brukt Lely A3 Classic og TKS Feedrobot, forteller Neraunet.
I ungdyravdelinga har han satt inn nye stolper, gjødselrister og fangfronter, men ellers er alt annet kjøpt brukt.
- Vi har også utvidet med brukte transpondere og ny langdistanseantenne i kvigeavdelinga, for å få bedre kontroll på brunst, forklarer han.

LUR OMDISPONERING AV TÅRNSILOER
Etter at Neraunet bygde om fjøset og utvidet drifta, både med mer kvote og større slåtteareal, har det gått med en god del mer fôr enn det gjorde tidligere. Da ble
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

En undersøkelse utført i Sverige, viser at antallet regler en svensk bonde er nødt å forholde seg til, har økt med 135 prosent de siste 25 årene.
Norsk Landbruk 08.02.2024
Redaksjonen får lyst til å nynne: Hup, two, three, four. Keep it up, two, three, four. (Foto: @ simpleisbeautifulphotography)
Norsk Landbruk 08.02.2024
Levetidsproduksjonen for melkekyr i Nederland økte til 38,3 tonn i snitt forrige sesong, som var vel 900 kilo mer enn sist sesong.
Norsk Landbruk 08.02.2024
Amerikanske svineprodusenter taper i øyeblikket omkring 270 kroner per slaktegris, skriver danske LandbrugsAvisen. Dette tilsvarer 413 norske kroner.
Norsk Landbruk 08.02.2024
PORSGRUNN: Snittavlingene har aldri vært høyere i Avlingskampen, og deltakerne har brukt veldig forskjellig strategi, i et ekstremt krevende år, forteller juryen.
Norsk Landbruk 08.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt