AddToAny

Fagbevegelsen: - Vi jobber med faste ansettelser

Som fagblad for Fellesforbundet var Magasinet naturlig nok opptatt av å snakke med fagbevegelsen når vi skulle til Indonesia for å skrive om palmeoljen.
I tillegg til klimaperspektivet, har jo bransjen blitt utskjelt i tiår for grov utnyttelse av arbeiderne på plantasjene, med underbetaling, barnearbeid, manglende rettigheter og elendig HMS.

IKKE STREIK?
Så vi møter klubbleder Mizaro (som ikke sier et ord) og sekretær Doni (som gjør det til gagns) med Ravin Trapshah Ismail fra Wilmar som tolk («Jeg syns det er rart de vil ha oss med, jeg også, men de vil ha det sånn»), og spør om hva deres viktigste saker er.
- Det viktigste vi har fått til, er å få alle fast ansatt. Det har vi fått til her, og det jobber vi med i hele landet. Foreløpig har vi fått det til i 30 selskaper, sier Doni.
Han forteller at de fikk til dette «gjennom dialog» og uten noen form for streiketrussel, og styrker vår mistanke om at de er et slags (unnskyld bannordet) «gult» forbund når han sier at de ikke tror på streik - etter å ha fortalt oss at de ikke forhandler om lønn, siden den fastsettes som nasjonal minstelønn. For tiden er den (i denne provinsen) 3.020.000 rupiah, eller snaut 2000 kroner måneden - men de har også en ansiennitetsstige, og en bonusordning på å starte Roundtable on Sustainable Palm Oil, eller RSPO. Det setter opp en rekke kriterier for at palmeolje kan bli «sertifisert», som ingen avskoging og ingen utnyttelse av arbeidskraft. Nå har RSPO flere ganger fått hard kritikk for hvor troverdig denne kontrollen egentlig er, og systemet er basert på frivillighet, men likevel: Det er blitt selve fyrtårnet for bærekraftig palmeolje, også fra et forbrukerperspektiv.

«BLACK CAMPAIGN»
I 2017 var mindre enn én prosent av uavhengige småbønder i Indonesia plantasjen som kan mer enn fordoble månedslønna.

STREIK!
Og Doni beroliger oss med at streikeaversjonen bare gjelder i Wilmar, der de har oppnådd det de vil med mykere pressmidler. De streiker hvis de må.
- For fire måneder siden var det et selskap på Kalimantan som nektet å dekke helseutgiftene for en av de fast ansattes syke barn. Det var avtalebrudd, så da prøvde Serbundo der å ta det opp med ledelsen. Det kom det ikke noe ut av, så da streiket 420 arbeidere. Da fikk de sparken for å bryte selskapets etiske regler. Men de holdt ut, fikk stoppet selskapet fra å - Jeg var på et møte på Bali for å høre hva RSPO-reglene er. Og jeg har fortalt det videre til medlemmene våre her, sier
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Magasinet for fagorganiserte

Mobiltelefon, bibel, joggesko, hammer eller Mercedes. I Ghana dropper noen den tradisjonelle kista, og går for en livlig variant.
Fair Play Bygg Oslo inviterer til dugnad for en seriøs byggebransje med å lansere en etikkplakat.
Da korona-krisa kom, ble Agnieszka Wyrzycka en av de viktigste kildene til informasjon for polske arbeidere i Norge.
Stortingets oljepakke sendte flagget til topps i industribygda Verdal. Allerede dagen etter enigheten ble ny stor kontrakt undertegnet på Kværner.
I Hansen Protection AS avdeling Moss jobber omtrent 50 personer i produksjonen. 32 er medlemmer i klubben. De syr hovedsakelig redningsdrakter til oljearbeidere.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt