AddToAny

Fører kritisk tenkning til ateisme?

Fører kritisk tenkning til ateisme?
- Jeg har aldri forstått religion. Tror virkelig oppgående, voksne og formodentlig nokså intelligente mennesker på Gud? Tror de VIRKELIG på Gud? Eller tror de på NOE? spør Erik Tunstad.
KOMMENTAR: Jeg hadde så langt i livet betraktet religiøs tro som mentale krykker - som en tåtesmukk for folk som ikke hadde hatt mot til å innse at - jo, det er slutt når det er slutt.

Det er lett å underholde en slik tøff tone, så lenge alt går greit. Men så dør plutselig en du elsker - du står igjen, hører stemmen hennes, kjenner lukten hennes, føler huden hennes - og langsomt siver det inn at du aldri - noensinne - kommer til å kjenne noe av dette igjen.

Deretter begynner hjernen å spinne. Skal du hoppe etter? Er det virkelig ingen måte å lure døde på? Er hun ikke ett eller annet sted der ute - beveger ikke informasjonen om henne seg ut i verdensrommet med lysets hastighet?

Er ikke universet uendelig - bokstavelig talt uendelig? Kan du bruke dette til å lure døden?

Dette er et avgjørende øyeblikk. Du er nemlig i ferd med å lure deg selv - ikke døden.

Du går forbi uendeligheten og lysets hastighet - du begynner å tenke enda større - du er langt ute i det noen har kalt «ironisk vitenskap» - fysikken om det vi ikke kan vite. Du tenker på «virkeligheten». Hva er den egentlig? Ser vi det hele? Eller er det noe mer her?

Etter å ha famlet rundt i det landskapet i noen år, har jeg falt ned på at selvsagt ser vi ikke hele virkeligheten - men hva så? Vi kjenner vår egen virkelighet med stor presisjon - og ser ingenting av det som er utenfor. Vi ser ikke den andre enden av universet, vi ser ikke andre universer - vi ser ikke hva som er utenfor universet. Det - at vi ikke ser dette - betyr at vi ikke har lov/grunn til å slutte noe som helst om det som måtte være utenfor virkeligheten, annet enn at vi ikke vet noe som helst. Vi ser ingenting - ingen fakta - som rettferdiggjør konklusjoner av noe slag - og det at vi ikke vet noe, rettferdiggjør ingenting i retning av religiøs tro.

Dette er elementær kritisk tenkning, som enhver ateist intuitivt forstår. Du kan ikke slutte fra «vi vet ingenting» til «gud». Det er som å slutte fra «er» til «bør». Det er elementært - men likevel er verdenshistorier bygget på denne tankefeilen.

Så jeg er fortsatt ateist.

Ikke mulig å rasjonalisere bort følelser

Spørsmålet jeg stiller er om kritisk tenkning fører til ateisme.

Svaret avhenger av om folk virkelig tenker kritisk om trosspørsmål.

De aller fleste religiøse har havnet der de er, uten å gå veien om tragiske dødsfall. Noen er født inn i en tro de senere aldri kritiserer. Andre er blitt frelst i et anfall av religiøs begeistring - en følelse jeg av egen erfaring vet, lett kan forveksles med en intens forelskelse. Atter andre er kulturkristne - de liker ritualene, kunsten, stemningen - og stikker innom kirken en gang i romjulen.

I hvilken grad kritisk tenkning fører til ateisme, avhenger dermed selvsagt av hvor store de ulike gruppene er, og i hvilken grad de er villige til å foreta en kritisk gjennomgang av sin tro.

Men hva ville være en kritisk gjennomgang? Bibelen kommer med en serie konkrete påstander om virkeligheten - menneskets opprinnelse, universets beskaffenhet og så videre. Hvis disse ikke stemme

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Visesangeren Erling Ramskjell skriver sekulære salmer. Han mener magien oppstår i møte med musikken.
article_web Fri tanke 17.04.2019
Didrik Søderlind er rådgiver i livssyn i Human-Etisk Forbund, men har prøvd seg med både faste og bønn. Hvorfor det, egentlig?
article_web Fri tanke 16.04.2019
Simone de Beauvoir så at kvinneundertrykking ikke bare handler om juridisk forskjellsbehandling og nedvurdering. Det handler også om hvordan kvinner betraktes og behandles av det mannsbaserte samfunn i det store og hele.
article_web Fri tanke 15.04.2019
Den svenske skoleeleven Greta Thunberg og miljøorganisasjonen Natur og Ungdom har mobilisert tusenvis av ungdommer til klimastreik. Nå hedres de med Fritt Ords Pris 2019.
article_web Fri tanke 12.04.2019
Pårørende må alltid samtykke, men kan ikke nekte donasjon, om avdødes vilje er kjent. Stiftelsen Organdonasjon oppfordrer derfor flere til å dele sitt standpunkt med sine nærmeste.
article_web Fri tanke 12.04.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt