AddToAny

Føler du deg trygg på jobb?

Tenk deg at du går inn døra på jobb og det første du kjenner på er utrygghet. Hva gjør det med deg som fagperson? Og hvordan kan det påvirke pasientene?
Føler du deg oversett og betydningsløs på jobb? Kan lederen din plutselig bjeffe til deg eller himle med øynene når du foreslår en ny faglig prosedyre? Føler du at det ikke er rom for å si fra, frykter du represalier, latterliggjøring eller i verste fall å miste jobben?
Sånn skal det ikke være.
Den norske modellen er et ord vi ofte hører når vi snakker om arbeidslivet. Måten vi som samfunn har organisert arbeidslivet på, gjør at vi har mindre avstand mellom arbeidstaker og arbeidsgiver enn i flere land det er naturlig å sammenligne oss med. Men selv om norsk ledelsesstruktur er preget av mindre hierarki og mer medbestemmelse og selvstendighet enn i mange andre land, er det fremdeles noen skiller igjen.

Et gammeldags hierarki
Noen yrker er tydeligere plassert i et hierarki enn andre. Dette gjelder blant annet i helsevesenet.
- Vi tannhelsesekretærer jobber i et tydelig profesjonshierarki som henger igjen fra gammelt av. Tannlegen tenker de vet best, tannlegen bestemmer, sier leder i Tannhelsesekretærenes Forbund (ThsF) Anne-Gro Årmo.Hun mener det er viktig å sikre at alle tannhelsesekretærer føler seg trygge på jobb, både faglig og sosialt.
- Hvordan du blir behandlet på jobb, påvirker jobben du utfører. Kjenner du deg utrygg i arbeidssituasjoner, forplanter usikkerheten seg. Da er det er lettere å gjøre feil. Når du blir irettesatt på en ugrei måte, gjør du feil igjen og igjen, sier Årmo.
ThsF-lederen mener det er vesentlig å stole på egen kompetanse og faglighet.
- Vi må gjøre tannhelsesekretærene bevisste på he

Flere saker fra Tannhelsesektretæren

Vi burde vært ferdig snakket om saken, men fremdeles er det dessverre nødvendig å rette oppmerksomheten mot uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering i arbeidslivet.
Nå skal tariffavtalene digitaliseres og samles i Lovdata.
I 2024 er det igjen klart for landsmøte i Parat, denne gang i arktiske omgivelser. Hovedstyret har bestemt at neste års landsmøte går av stabelen i Tromsø 13. og 14. november.
Språk er ofte nøkkelen til å lykkes i arbeidslivet når man kommer til et nytt land. Sammen med organisasjonen Caritas bidrar Parat i et prosjekt for norskopplæring for arbeidsinnvandrere. Målet med prosjektet er å jobbe mot utenforskap, og for et mer inkluderende arbeidsliv.
Jeg kan ikke annet enn å begynne lederen min med denne setningen: ThsF vokser som bare det - i løpet av et par måneder i høst valgte 80 personer ThsF som sin forening og forsikring i arbeidslivet!

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt