Khrono har hentet inn tall og årsrapporter fra studentombudene landet rundt.
Anslaget for antall saker for landets studentombud for de sju universitetene og to statlige høgskolene som har sammenlignbare tall klare, viser at studentombudene hadde 1387 saker til behandling i 2020.
Dette er drøyt 100 færre saker enn i 2019.
NSO: - Må få hjelp til bedre synlighet
Felipe F. Garcia er nestleder i Norsk studentorganisasjon (NSO). Han bemerker at det er noe usikkerhet rundt hva tallene som er rapportert inn faktisk representerer.
- Vi opplever sett fra vår side på ingen måte at behovet for studentombud går ned, snarere tvert om. Vi henviser svært mange studenter videre nettopp til ombudene. Men vi vil gjerne oppfordre universiteter og høgskoler til å bli flinkere til å synliggjøre studentombudene overfor studentene sine, sier Garcia og legger til:
- Studentombudene har en utrolig viktig funksjon, og det er viktig at alle studenter kjenner til dette tilbudet.
Garcia trekker fram at han regner med at det under pandemien har oppstått en rekke situasjoner som er nye for studentene, og der det kan være aktuelt å spørre et ombud om hjelp.
- På den annen side kan dette digitale året også ha bidratt til å redusere andre typer saker, sier Garcia.
NSOs nestleder presiserer også:
- Jeg vil gjerne minne universiteter og høgskoler om at de ikke kan overlate til studentombudene alene å gjøre jobben med å bli mer synlige. Kanskje må man inn med flere og bedre digitale tiltak for å øke oppmerksomheten rundt studentombudenes rolle, og den betydning de kan ha for studenters rettssikkerhet. Her må institusjonene bidra med ressurser og annen drahjelp, mener Garcia.
NTNU: Treg saksbehandling
Studentombudet ved NTNU, Lennart Soligard, forteller at mens de hadde 257 henvendelser i 2019, så har dette sunket til 230 i 2020. I sin årsrapport kommer han med mange eksempler på hva studentene spør om. Flere hadde spørsmål om kontrolltiltak mot fusk. Saken handler om flere studieretninger ved NTNU som ville kalle inn studenter i etterkant av hjemmeeksamen til kontrollsamtale knyttet til avlagt eksamen.
For [oss studenter] virker dette rart. Har fakultetet hjemmel til dette? Dette kan da i praksis bli som en ekstra eksamen for noen studenter. Jeg tror dette vil drastisk senke studiekvaliteten til mange på starten av vårsemesteret, når tusenvis av studenter skal være stresset for å bli kalt inn til en kontrollsamtale ukesvis og kanskje månedsvis i etterkant av avlagt eksamen eksemplifiserer Soligard i sin rapport.
Han legger til at til forskjell fra tidligere år, er det flere studenter som har tatt kontakt med studentombudet uten at de har en pågående forvaltningssak overfor NTNU, men som heller har ønsket å ha noen å snakke med om sine bekymringer omkring koronapandemien.
- Det kan dreie seg om bekymringer for smitte, reiserestriksjoner, digital undervisning, ensom