AddToAny

Får ikke forsket på effekten av koronatiltak. Nå vil regjeringen se på regelverket, sier helseministeren.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at vi vet for lite om effekten av hvert enkelt koronatiltak.
- Det er knapt noen i verden som forsker på effekten av koronatiltak. Det er jo helt «crazy», har Atle Fretheim, direktør for forskning og innovasjon i Folkehelseinstituttet (FHI) uttalt til Aftenposten.

FHI har selv tatt flere initiativer til forskning på tiltak underveis i pandemien, som de ikke har fått gjennomslag for. Men etter å ha fått et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV), kunne helseminister Ingvold Kjerkol fredag fortelle at regjeringen er på saken.

- Jeg er enig i at vi trenger mer og bedre forskning på effekten av smitteverntiltak, sier hun i svaret sitt.

Dette har FHI fått nei til:

FHI ønsket blant annet å se på effekten gjenåpningen av skoler hadde på smittespredningen. De ønsket å la halvparten av barna på 5.-10. trinn bli tilfeldig utvalgt til å starte på skolen igjen fire-fem uker senere enn resten av barna. Men både Solberg-regjeringen og Regionale etiske komiteer (REK) sa nei den randomiserte studien.

Dessuten ønsket de å forske på bruk av massetesting i forbindelse med konserter, men også her fikk de nei, ifølge NRK.

Alte Fretheim har også fortalt Forskerforum at de ikke får studert effekten av god ventilasjon, fordi de må innhente samtykke fra samtlige foreldre ved en skole for å kunne plassere luftrensere i enkelte klasserom.

Nedstengingene av Norge hadde ikke trengt å være så kraftige, hvis FHI hadde fått forsket på ulike tiltak underveis i pandemien, mener FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Blir stoppet av loven

Det er Helseforskningsloven som hindrer FHI i å gjøre loddtreknings, randomiserte- eller kontrollstudier av koronatiltakenes effekt.

Øvstegård spurte helseministeren om hvordan hun vurderer behovet for bedre forskning på effekten av smitteverntiltak, samt FHIs ønske om unntak i loven for å gjennomføre slik forskning.

- Det er i samfunnets interesse å ha et regelverk som ikke er i veien for at vi skaffer oss kunnskap vi kan bruke til å gjøre de riktige beslutningene, svarer Kjerkol.

Hun minner om at hensikten med lovens krav om samtykke fra deltakerne i forskningsprosjektet er å beskytte borgerne.

- Men det er riktig at helseforskning på ikke-farmakologiske smitteverntiltak, som for eksempel stengte skoler, stengte spisesteder og utesteder og reiserestriksjoner, har vært krevende å gjennomføre. Vi vet at summen av samfunnsrettede tiltak har vist seg effektive for å redusere smitten, men vi vet for lite om effekten av hvert enkelt tiltak og om konsekvensene av tiltakene. Dette ønsker regjeringen å gjøre noe med, sier hun.

- Må vurdere regelverket

Helseministeren mener pandemien har vist svakheter i dagens kunnskapssystem.

- Vi må vurdere hvordan gjeldende regelverk praktiseres på tvers av departementene og underliggende instanser, samt eventuelle muligheter til å effektivisere saksbehandling, forenkle regelverket og praktiseringen av det, heter det i svaret.

- Vi må også vurdere regelverk for, og etiske sider ved, bruk av randomiserte forsøk, og vi må vurdere andre metoder for å avdekke årsakssammenhenger. Vi trenger effektiv og sikker infrastruktur for tilgang til, deling av og bruk (sammenkobling) av relevant statistikk og data i kriser.

Ifølge Kjerkol er dette arbeidet i gang, under ledelse av Kunnskapsdepartementet.

- Jeg kan også nevne at FHI har etablert et Senter for forskning på epidemitiltak, som skal utføre effektstudier av smitteverntiltak og styrke kunnskapsgrunnlaget for beslutninger om tiltak ved epidemier. Dette senteret arbeider også med å identifisere og kartlegge barrierer for gjennomføring av effektstudier av smitteverntiltak, avslutter helseministeren.

Image-text:

- Det er i samfunnets interesse å ha et regelverk som ikke er i veien for at vi skaffer oss kunnskap vi kan bruke til å gjøre de riktige beslutningene, sier helse- og omsorgsminister vold Kjerkol. Foto: Javad Parsa / NTB

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Det er ikkje jussen som kan ordne opp i saker om akademisk ytringsfridom. Fagfellesskapen må trø til, meiner Kierulf-utvalet.
Forskerforum 19.05.2022
Hvis det ikke blir enighet i meklingen, kan 850 statsansatte bli tatt ut i streik neste uke, varsler Unio.
Forskerforum 19.05.2022
Forskerforum recently interviewed Ingrid Eftedal, who has become the public face of 'permanently temporary' researchers. Some highlights:
Forskerforum 19.05.2022
Departementet fikk stadig mer urovekkende meldinger om økonomien til Forskningsrådet, sier statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel. Til slutt valgte de å avsette hele styret.
Forskerforum 19.05.2022
Ola Borten Moe ga styret beskjed om at de umiddelbart måtte slutte å dele ut penger i strid med Stortingets vedtak.
Forskerforum 18.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt