AddToAny

Etterlyser lærere med fersk sykepleiererfaring

Hun liker lærere som tar ekstravakter og holder seg oppdatert. - De kan svare på spørsmål om hvordan ting gjøres i det virkelige arbeidet, sier sykepleierstudent Ida Nagel Fredriksen.
Lukter pasienten dårlig? Lær deg å pust gjennom munnen.

Det er ett av rådene sykepleierstudentene får av læreren i den franske dokumentarfilmen «Each and every moment».

Filmen følger studentene på skole og i praksis: Fra de lærer håndvask og forskjellen på rent og sterilt, stikker sprøyter i dukker, måler blodtrykk på hverandre - til de møter ekte pasienter med kreft, sår og bipolare lidelser. De ser mennesker dø for første gang.

MÅLE TRYKK: Det er ikke tilfeldig hvor man skal plassere mansjetten når blodtrykket skal måles. Studentene øver på hverandre i filmen «Each and every moment». (Foto: Marit Fonn)

Fikk blodpropp - ble fascinert av sykepleiere

Det var da den franske filmregissøren Nicholas Philibert fikk blodpropp og havnet på intensiven, han fikk ideen. Han ble fascinert av sykepleierne. Det de gjorde, så så enkelt ut.

- Er du ikke sykepleier selv, kan du ikke tenke deg alle feilene de har lært å unngå, sa han i et intervju med produksjonsselskapet Archipel 35.

- Et vanskelig yrke, men lite verdsatt, sa han også.

Nesten fire år etter innleggelsen ble filmen ble vist på hovedbiblioteket i Bergen 2. oktober, i samarbeid med Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).

Les om debatten som fulgte etter filmen: Hva skal ut av sykepleierutdanningen?

- Studentene får sterke inntrykk i praksis

- Hva syns du om filmen?

- Veldig søt, sier Ida Nagel Fredriksen.

Hun er andreårsstudent på VID vitenskapelige høyskole i Bergen og leder av studentparlamentet.

- Jeg kjenner meg igjen i mye, men vi har kanskje mer støttende lærere. Og jeg ser at det er en del de lærer, som ikke vi lærer, som blodprøvetaking.

Martin Ottesen Wichstad, studentnestleder i Norsk Sykepleierforbund, kjenner seg også godt igjen.

- I hva da?

- Nybegynnerfeilene på øvingslabben. Og vi sliter med det samme: Hva er sterilt? Hva er rent?

SÅRBART I PRAKSIS: - Studentene kjenner på sterke følelser. Filmen viser hvor sårbare de er, sier Martin Ottesen Wichstad, studentnestleder i Norsk Sykepleierforbund. (Foto: Marit Fonn)

Han likte best slutten, der lærer og student evaluerer praksisperiodene:

- Vi ser at lærerne bryr seg. Jeg har opplevd det selv, også. Jeg har hatt både god og dårlig praksis, som alle andre, sier Wichstad, som ble ferdig utdannet på

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

På fire år har over 300 frivillige fra Røde Kors stilt seg til rådighet for døende og pårørende, stort sett ved sykehjem. Men de er redde for å bli brukt som argument for innsparing.
Sykepleien 12.12.2019
Ansatte i hjemmetjenesten i norske kommuner bruker svært mange blå skotrekk av plast hver dag. Det er et stort miljøproblem fordi skotrekkene kastes som restavfall. Vi har et forslag som kan løse problemet, skriver forfatterne.
Sykepleien 12.12.2019
Korleis utdanningsinstitusjonane realiserar den nye forskrifta for sjukepleieutdanning, kan vere avgjerande for sjukepleiefaget si framtid i akademiske gradssystem, skriv Jeanne Boge og Karin Anna Petersen.
Sykepleien 11.12.2019
Velferdsteknologi kan gjøre helsetjenestene bedre, men for å lykkes må alle aktører samarbeide, både de som utvikler teknologien, de som produserer den, og de som skal bruke den.
Sykepleien 11.12.2019
En ny felles kommunal pasientjournal, med navnet Akson, er nå under utarbeiding.
Sykepleien 10.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt