AddToAny

ETTER 113 ÅR BYTTES DE MED NYE RØR

ETTER 113 ÅR BYTTES DE MED NYE RØR
I Stavanger kommune forsvinner 40 prosent av vannet i lekkasjer på ledningsnettet. - Ikke godt nok, erkjenner seksjonsleder i Vann- og avløpsverket i Stavanger, Bjørn zimmer Jacobsen. Men det er store forskjeller mellom kommunene.
- Det er egentlig fantastisk at de har gjort jobben så lenge som de har gjort, sier oppsynsmann Henning Johannessen og pirker borti en haug med gamle malmrør han og kollegaene har gravd opp i Muségata i Stavanger.

Men nå er det slutt. Etter 113 års tjeneste er de modne for dynga. Meter for meter graves gamle vann-, kloakk- og gassrør opp og erstattes av 300 millimeter avløpsrør i betong og 150 millimeters vannrør i duktilt støpejern. Det er en tidkrevende oppgave. De gamle grøftene er smale og må utvides kraftig for å gi plass til de nye rørene. Maskinfører Palmar Brattebø, som er innleid av entreprenøren TS, innrømmer at han kan bli litt hodegal av å meisle i fjell dag ut og dag inn. Men det må til.

- Vi får være glade vi ikke må stå med hammer og meisel, slik de sannsynligvis måtte for hundre år siden, ler Johannessen. Flere av rørene gir etter når gravemaskinen kjører over dem og er i generelt dårlig stand. Det kommer også tydelig fram når man ser på innsiden. Flertallet av rørene er delvis gjengrodd av avleiringer. Det ser ille ut, erkjenner Johannessen, som likevel bedyrer at vannkvaliteten er bedre enn den man får i flaskevann.ENORMT ETTERSLEP I KOMMUNENE. At det ligger mange gamle rør rundt omkring i landets kommuner, hersker det liten tvil om. Ifølge interesseorganisasjonen Norsk Vann har kommunene ansvar for nærmere 100.000 kilometer med hovedledninger for vann- og avløp.

TIDKREVENDE PROSESS: De gamleI grøftene er trange. Det betyr mye meisling for maskinfører Palmar Brattebø (t.h. ). Oppsynsman
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO Ingeniør

For fagarbeider Solfrid Lerbrekk (SV) er uvær, kjeledress og vernesko en stor del av samtalen om den vanlige arbeidshverdagen. Litt for mange på Stortinget tenker kun tilbake på kontorstolen de satt i da de var yrkesaktive, mener hun.
LO Ingeniør 13.12.2017
Det finnes folk som er allergisk, og der konsekvenser for eksponering kan bli fatale. Noen har nå laget et halskjede, skråstrek nøkkelring-vedheng, som er et portabelt test-sett.
LO Ingeniør 13.12.2017
For noen blir det kanskje litt voldsomt med smarttelefon-laptop, slik som Mirabook.
LO Ingeniør 13.12.2017
Mobiltelefonene er ikke som de en gang var. Ikke bare er de smartere, de har også stadig mer kraft i seg. Kraft nok til at det bortimot er på nivå med bærbare datamaskiner.
LO Ingeniør 13.12.2017
Dyrekamp er ugreit, der kan vi vel være enige. Men robot-kamp, det må vel kanskje være greit? Særlig hvis skaden bare er virtuell...
LO Ingeniør 13.12.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt