AddToAny

Et støvelspark av en film

Filmen «Skin» gir oss et avslørende innblikk i et nynazistisk miljø. Kan filmen hjelpe oss å forstå høyreekstremisme? Svaret er både ja og nei.
Filmen Skin har nettopp truffet norske kinoer. Skin er regissert av Guy Nattiv og har Jamie Bell (best kjent i rollen som ungt dansefantom i Billy Elliot) i hovedrollen. Det er en både spennende og tankevekkende film. Jeg satt i et panel sammen med to ekstremismeforskere da filmen hadde førpremiere i Oslo, og tenkte jeg skulle skrive ned noe av det jeg sa da.

Skin lar oss møte et røft miljø av nynazistiske skinheads: «Fuck» brukes som komma, alkoholen flyter og vold er en omgangsform. Bryon er en av miljøets lederskikkelser, og med sin barkede skalle og tatovering av en enorm Tyr-rune midt i ansiktet, ser han barsk ut selv etter miljøets standard.

På et av miljøets møter treffer han Julie. Hun har tre døtre som skal underholde med kassegitar og fiolin. Julies minstedatter finner tonen med Bryons elskede rottweiler Boss, og Julie finner tonen med Bryon. Romansen som oppstår får Bryon til å spørre seg hva han vil med livet sitt. Skal han slå følge med Julie, som er på vei ut av nazismen?

Mest virkelighet

Skin er mest virkelighet, med noen fiksjonsgrep. Sistnevnte er kanskje gjort for å få miljøet Bryon er i til å bli som et mikrokosmos av amerikansk nynazisme. Julie later til å ha fått likhetstrekk med April Gaede, som ble hele verdens nazistiske showbiz-mamma da hun fikk sine purunge døtre til å spille nazirock-låter under navnet Prussian Bluehttps://www.youtube.com/watch?v=wViubDpJojw.

Lederen Fred virker inspirert av Tom Metzger, grunnleggeren av White Aryan Resistance. Metzger var den første amerikanske nazilederen som så skinheads som potensielle stormtropper. Jovisst fulgte det med mye fyll og rare klær og frisyrer, men snauskallene var også unge og sprøy

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

På mange områder får vi en bedre og langt mer oppdatert lov om human bruk av bioteknologi. Med på kjøpet får vi noen nye utfordringer og dilemmaer. Dem bør vi bruke tid på å reflektere over.
Fri tanke 29.05.2020
Endelig likestilles nå kremasjon med kistebegravelse. Det er bra, men loven som regulerer hva som kan skje med kroppen vår når vi dør, er moden for en mye mer radikal reform.
Fri tanke 27.05.2020
Fra de siste årets utgivelser, trekker Erik Tunstad frem noen bøker du med fordel kan bruke tid på.
Fri tanke 14.05.2020
- Vi må forsvare eksistensen til vårt folk og fremtiden for hvite barn, sa Philip Manshaus under sin forklaring i retten i dag. Dette er en ordrett oversettelse av «de fjorten ordene» til den nynazistiske ideologen David Lane.
Fri tanke 07.05.2020
Manshaus sin terrordåd var ikkje meiningslaus, men ein villfaren protest mot det meiningslause. På internett finn rotlaus ungdom meining, der samfunnet rundt dei ikkje maktar å gjere det same.
Fri tanke 05.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt