AddToAny

Et drap i Gdansk

Et drap i Gdansk
Drapet på borgermesteren i Gdansk, Pawe Adamowicz, har rystet Polen. Men hvordan vil det påvirke utviklingen i et land som i flere år har gått i feil retning?
Aga Sadlowska ser nærmere på det, blant annet i lys av en annen tragedie som har formet det moderne Polen: Flyulykken i Smolensk.

En av de første søndagene i januar går den årlige «finalen» til organisasjonen WO P - Wielka Orkiestra wi tecznej Pomocy (Det store orkester for julehjelp) - av stabelen.

Organisasjonen er sannsynligvis Polens mest samlende, synlige og helt sikkert livligste veldedighetsorganisasjon, og samler inn midler til innkjøp av medisinsk utstyr og ambulanser for landets offentlige sykehus og til opplæring i livreddende behandling.

Siden 1993 har denne søndagen - som på mange vis ligner den norske tv-aksjonen - blitt brukt til en offentlig innsamling med ett definert formål, sist år var det helsehjelp for nyfødte. I tillegg til å sende ut en hærskare med bøssebærere, gjerne barn og unge, inviterer organisasjonen til arrangementer med auksjoner, tv-kringkasting av opptellingen av innkomne midler, samt konserter.

Alle som gir får klistremerke - de umiskjennelige røde hjertene - som festes på jakkene. I et land der en veldig vanlig form for øyekontakt mellom fremmede er skuling, blir det plutselig enkelt å smile når en hjertemerket giver går forbi en annen på gata..

Det hele kulminerer klokka åtte på kvelden, med arrangement «Et lys til himmelen». Da telles det ned, og på scener rundt omkring i landet settes det i gang pyrotekniske show, mens publikum hever tente lightere og mobillykter (i disse dager kanskje helst det sistnevnte) høyt til værs. Polakker står sammen når Orkesteret spiller, og slagordet deres lover å spille til verdens ende og en dag til.

Under årets finalearrangementet i Gdansk nådde ikke lyset frem til himmelen. Borgermester Pawe Adamowicz ble knivstukket på scenen, rett etter at nedtellingen var ferdig. Han døde på sykehus mandag ettermiddag i en alder av 53 år.

Offer og gjerningsmann

Adamowicz satt som borgermester i fem perioder, og var opprinnelig valgt fra det liberale partiet Borgerplattformen. Etter at han ble etterforsket for å ha oppgitt feil formue til skattemyndighetene, meldte han seg ut av partiet i 2015.

Høsten 2018 ble han gjenvalgt til sin sjette periode, nå som uavhengig kandidat, med støtte fra Borgerplattformen og deres koalisjonspartner, Nowoczesna. Han vant suverent i andre omgang, med nesten to tredjedeler av stemmene. Han var selv bøssebærer under årets finale.

Drapsmannen er en 27 år gammel psykiatrisk pasient og kjenning av rettsvesenet, med blant annet bankran og vold mot en politibetjent på rullebladet. Han stormet scenen og stakk borgermesteren flere ganger med et 14,5 cm langt blad. Så fikk han tak i en mikrofon og sa: «Hallo! Hallo! Jeg heter Stefan. Jeg satt uskyldig fengslet. Jeg satt uskyldig fengslet. Borgerplattformen torturerte meg. Nettopp derfor døde Adamowicz».

I et titalls sekunder virret han rundt på scenen med armene hevet over hodet i en seiersgest, foran et publikum som ennå ikke hadde skjønt hva som skjedde.

I sjokk

Da borgermesteren døde dagen etter, gikk Polen i sjokk, konfrontert med et drap på en populær politiker som tydelig og bestemt kritiserte regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS), og formidlet et budskap om åpenhet og toleranse, blant annet for homofile. Drapet ble riktignok begått av en psykisk ustabil mann, og begrunnelsen var personlig, men drapsmannen henviste likevel til offerets partitilhørighet.

En tolkning trendet umiddelbart: Adamowicz var et offer for Lov og rettferdighets splittende retorikk, som kanaliserte drapsmannens frustrasjon og vrede mot en opposisjonspolitiker. Regjeringspartiets definisjon av «oss» og «dem» bar til slutt sine tragiske frukter.

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt