AddToAny

Er rødt kjøtt skadelig?

Rødt kjøtt er skikkelig farlig. For helsa di, og for planeten. Eller … stemmer det? Møt professor Frédéric Leroy.

Det er en ettertraktet mann Bondebladet sitter i bil med. Frédéric Leroy er professor i matvitenskap og bioteknologi ved Vidje Universiteit i Brussel, og han sitter i en lang rekke styrer. I høst fløy han til Norge for å holde et innlegg ved NMBU.

- Den eneste grunnen til at han hadde mulighet til å komme til Norge i dag, er at det er helligdag i Belgia i dag, sier Eli Johanne Gjerlaug-Enger, som kjører bilen.

Bondebladet er med på turen fra Gardermoen til Ås, for å rekke å intervjue ham den lille stunden han er i Norge.

Feil om kjøtt

Kjøtt er farlig. Det hører vi ofte. Vi må redusere forbruket vårt, både av hensyn til egen helse og planeten vår. Det er opplest og vedtatt, ikke sant?

Sannheten er mer komplisert enn som så, presiserer Leroy. Man må se på virkningen kjøtt har på hver enkelt ting, som helse, klimautslipp, vann, biodiversitet, og så videre.

- Hvert av disse temaene trenger en egen vitenskapelig diskusjon. Problemet er at du må bruke vitenskapelig metode. Det er ikke alltid selvfølgelig lenger. Bruker man vitenskapelig metode, vil man oppdage at noe er sikkert, noe ikke og noe bare er feil, sier Leroy.

- Hva er det folk tror stemmer, men som er feil?

- Nå finnes det slagord som at kjøtt vil gi deg kreft, eller at å spise kjøtt er verre enn den fossilbaserte industrien, eller at det beste du kan gjøre for å redde planeten, er å bli veganer. Det er fullstendig feil, sier han.

Århundrer med kjøttmotstand

- Hvorfor blir vi da fortalt det?

- Det er mange grunner til det. Dette er ikke nytt. Vi har hørt om rødt kjøtt i århundrer, av ulike årsaker. Opprinnelig handlet det om renhet. Man skulle unngå sensuelle matkilder. På 1900-tallet ble det for første gang institusjonalisert i bibelkristne grupper. Rødt kjøtt skulle føre til seksuelle lyster. Nå lever vi i en tid der vi liker å ha syndebukker. Kjøtt er en enkel syndebukk. Du kan endre diett og fortsette som før med andre ting som er skadelige. Det har også en ideologisk inngang: Noen vil si at det er mot dyrs rettigheter. Det er også generell forvirring blant folk. De vet ikke hva de skal gjøre, så de faller for enkle budskap. Det gjør også forskere. Noen ganger når forskere gjerne vil gjøre godt, begynner de å kjempe for bestemte ideer, i stedet for å følge det vitenskapelige oppdraget de har. Alt dette til sammen utgjør nå et sterkt press mot husdyr, sier professoren.

I tillegg peker han på at multinasjonale foredlingsselskaper med tilgang på massemedia, nå er interessert i det plantebaserte markedet.

- For selskaper som har mye erfaring med prosessering, og spesielt ultraprosessering, er det rasjonelt å være det. Man tilfører ikke mye verdi når man jobber med animals

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Dersom forslagene Stortinget nylig behandlet blir tatt opp igjen om et halvannet år, kan det være et farvel til egg som distriktsnæring, og markedsreguleringa kan bli svekka for kjøttog korn- og melkebøndene, frykter landbrukstopper.
Bondebladet 16.05.2024
Målprisen på melk økte med 14 prosent fra nivået før 2020-avtalen til 2023-avtalen. Gjennomsnittlig målprisøkning for grønnsaker og frukt økte med nærmere 30 prosent.
Bondebladet 16.05.2024
Sammenligner du referansebruka i krav og tilbud, kan det se ut som om kornbøndene kommer bedre ut med statens tilbud. Det er ikke reelt.
Bondebladet 16.05.2024
Viil Søyland mener tilbudet er et godt bidrag til å nå opptrappingsmålene på inntekt og sjølforsyning.
Bondebladet 16.05.2024
Del dine beste bilder med Bondebladets lesere på Instagram. Velg «Tagg personer» i Instagram, klikk på bildet og legg til bondebladet eller send bildet til redaksjonen@bondebladet.no
Bondebladet 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt