AddToAny

- Er det organiseringen av sykehusene våre det er noe galt med?

- Spørsmålet er jevnlig oppe til diskusjon, og flere av de politiske partiene har i sine programmer at de ønsker å endre helseforetaksmodellen, skriver Kai Øivind Brenden.
Dette er et innlegg fra NSF. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Er det sikkert at alle problemene vi opplever i helseforetakene er på grunn av organiseringen?

Slik jeg ser det, er det er fire større strukturelle forhold som har og har hatt stor betydning for hvordan sykehus utvikles. Tre av dem handler ikke om organisasjonsformen.

En kombinert finansieringsmodell

For det første, finansieringsmodellen. Sykehus har en kombinert finansieringsmodell hvor man får en del som rammefinansiering, mens resten av finansieringen følger behandlingen av den enkelte pasient - såkalt innsatsstyrt finansiering (ISF). En av begrunnelsene for modellen var å gi sykehusene et insentiv til å behandle flere pasienter.

Mange som argumenterer med at helseforetaksmodellen ikke virker, viser til at sykehusene er underfinansiert og at ISF fører til at sykehusene fokuserer for mye på økonomi og at det blir butikk fremfor pasientbehandling. Men innsatsstyrt finansiering ble innført 1. juni 1997 - fem år før helseforetaksmodellen så dagens lys.

Det er rimelig å være kritisk til denne regnskapsføringen.

Et annet økonomisk argument som ofte fremmes, er at helseforetakene må følge regnskapsloven, inkludert reglene for avskrivninger av bygninger og utstyr. Kort forklart betyr å avskrive at man fører verdifallet for bygningen over flere år etter hvert som den brukes og slites.

Dette gir store utfordringer spesielt for sykehus som skal bygge nye bygg. Ikke bare må de ha en egenkapital på 30 prosent og låne resten av pengene fra RHF-ene eller staten. Hvert eneste år må de avsette midler i budsjettene fo

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Flere unge har fått psykisk helsehjelp i år enn i fjor, men de må vente lenger på den.
Sykepleien 26.10.2021
Fagutvikling og gode turnuser er noe av svaret på hvorfor noen arbeidsplasser lykkes bedre med rekruttering.
Sykepleien 26.10.2021
For Hilja Pedersen starter jobben med å rekruttere sykepleiere tidlig.
Sykepleien 26.10.2021
- Det er viktig å belønne sykepleierne som blir i kommunen, sier ordfører Sigurd Rafaelsen (Ap), der nyansatte sykepleiere også får ti års ansiennitet.
Sykepleien 26.10.2021
- Det er skummelt å tenke tilbake på hvor mye jeg ikke visste og hvor stort ansvar jeg hadde, sier Sara Trøftbråten om tiden da hun var fersk i faget.
Sykepleien 26.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt