AddToAny

- EPD er bare ett av flere verktøy

FAGARTIKKEL: EPD miljødokumentasjon på rør og andre produkter er et tema mange byggherrer og prosjekter er opptatt av nå. Men miljøregnskap i prosjekter er mer enn det, og EPD er ett av flere verktøy.
Av Christen Ræstad

Jeg har blitt bedt om å snakke om miljøregnskap i VA-prosjekter, og spesifikt om EPD-enes rolle.

EPD-er har du sikkert hørt om de siste årene, og det er gode muligheter for at du også har vært involvert i oppgaver eller prosjekter der EPD er tema. Enviromental Product Declaration. Et dokument - en miljødeklarasjon - som kort oppsummerer miljøprofilen til et produkt eller en tjeneste, på en standardisert og objektiv måte. Forvaltes her til lands av EPD Norge.

(For) sterkt fokus på EPD

EPD er jo vel og bra. Men det er ikke fullt så bra når slike dokumenter får en større betydning enn de bør ha hos konsulenter, byggherrer og prosjekter. Dokumentasjonen er viktig, bevares. Men de siste par årene har fokuset på EPD-dokumentasjon vært sterkt, og man kan fint få inntrykk av at så lenge man har EPD-dokumenter for rørene og delene man bruker, så er miljøregnskapet på prosjektet i orden. Det er ikke tilfelle. Vi må løfte blikket høyere enn som så, og se et større bilde.

Fra Sahara til Glitrevannverket

Jeg har arbeidet med vann, avløp, rør og andre VA-produkter siden jeg gikk ut av NTH i 1973 med vann og avløp som hovedfag. De første par årene jobbet jeg med katastrofehjelp for Røde Kors. Først for tuaregnomader i Sahara og Sahel, deretter i flyktningeleire med 80-90 000 flyktninger i Bangladesh. Det var en "skole" i menneskelig lidelse, og en innføring i hvor fantastisk godt vi har det i Norge som alle unge hadde hatt godt av å se.

Fra 1975 til 1981 var jeg leder for vannverket i Drammen. Jeg fikk være med på utbyggingen av Glitrevannverket, og fikk en meget god praksis i konkret vannverksarbeid med lekk

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

Hallingplast satser på solceller fra Bruse AS. Fullt utbygd skal anlegget produsere ti prosent av forbruket til plastrørprodusenten.
VVS Aktuelt 30.01.2023
Antall inkassosaker for bedrifter har økt med 20 prosent det siste året. Dette indikerer at flere konkurser vil følge etter i løpet av året, spår Intrum Skandinavia.
VVS Aktuelt 30.01.2023
AKTUELLE PROSJEKTER: Nittedal kommune utlyser tilbudskonkurranse for rehabilitering av vannledninger ved Slattum terrasse.
VVS Aktuelt 30.01.2023
VikingBad PROFF skreddersyr tilvalgskatalog for ditt byggeprosjekt.
VVS Aktuelt 27.01.2023
I høst ble det klart at Building The Future (BTF) vant kontrakten som totalteknisk entreprenør på en av Norges største fastlandsinvesteringer; battterifabrikken FREYR.
VVS Aktuelt 27.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt