AddToAny

Endrer preoperative rutiner, sparer pasienter for unødvendige stikk

- Vi kan kutte 6000 blodprøver årlig, bare ved Sørlandet sykehus, sier anestesisykepleier Stine Thorvaldsen Smith.
Sammen med anestesioverlege Arthur Halvorsen har hun gått gjennom data fra 92 000 operasjoner utført ved Sørlandet sykehus og koplet dem med Blodbankens data over hvem som har fått blod.

Ut fra disse dataene mener de mange forlikelighetsprøver (Type & Screen) som tas før operasjon, kan droppes.

Disse prøvene tas for å være forberedt dersom det skulle oppstå blødninger, slik at pasienten kan få forlikelig blod ved behov for transfusjon.

Elektive operasjoner

Stine Thorvaldsen Smith viser til at det i fagmiljøene lenge har vært en oppfatning om at det tas for mange forlikelighetsprøver.

- Men det har, som hos de fleste andre norske sykehus, vært basert på erfaring og skjønn. Nå har vi et tallgrunnlag som gjør at vi kan endre retningslinjer basert på fakta fra egne data, sier hun.

Arthur Halvorsen sier at endring i operasjonsteknikker også gjør at mange pasienter ikke har den samme risikoen for blødning som de hadde tidligere.

- Vi har sett på data fra elektive operasjoner, og fortrinnsvis elektive operasjoner som er i grenseland når det gjelder risiko for blødning. Vi har ikke sett på operasjoner der det åpenbart er risiko, som for eksempel aortaoperasjoner, der full forlikelighetsprøve er en selvfølge.

Minimal risiko

Det har vært rutine å kontrollere blodtype og antistoffer to ganger før operasjoner, såkalt Type & Screen. Den siste prøven skal være «fersk»,

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

En sykepleierstudent ga medisin som skulle vært gitt i munnen, rett i blodet.
Sykepleien 25.02.2020
Det har vært en allmenn oppfatning blant studenter og lærere om at man ikke bør starte karrieren i hjemmesykepleien hvis man har ambisjoner etter sykepleierutdanningen. Det er jeg uenig i; det er tvert imot en knallstart.
Sykepleien 25.02.2020
Norsk Sykepleierforbund har 118 846 medlemmer - 10 726 menn og 108 120 kvinner. Lurer du på hvor mange som meldte seg ut i fjor, eller hvor mange medlemmer de forskjellige faggruppene har? Svarene får du her.
Sykepleien 24.02.2020
Det blir plass til 14 rusavhengige på det nye gatehospitalet som åpnet 24. februar. - Det blir bra for pasientene å komme vekk fra kjøret de har ellers, sier sykepleier og daglig leder Marianne Ørpetveit.
Sykepleien 24.02.2020
Må hodene rulle fordi Oslo kommune har brudd arbeidsmiljøloven et svimlende antall ganger? Eller har tiden kommet for å knekke nøtten om arbeidstid på kommunens sykehjem og i hjemmesykepleien?
Sykepleien 24.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt