AddToAny

- Endelig kan vi snakke fag!

- Endelig kan vi snakke fag!
Faglærer Mette Klever gleder seg til den nye baker- og konditorutdanningen, som hun tror vil gi bedre lærlinger.
Like fullt ber hun om at bransjen ikke må gi seg nå, men fortsette kampen for en enda bedre fagutdanning.METTE KLEVER har fagbrev både som baker og konditor. Hun gikk i lære hos Willys Conditori i Lillestrøm og jobbet i en rekke bakerier før hun begynte som faglærer i 1993. Siden da har hun vært vitne til en trist utvikling for norsk fagutdanning.

Kunne hatt Norges beste
- I Norge kunne vi hatt verdens beste fagutdanning. Vi har et land med alle forutsetninger og flinke folk i alle bransjer. Jeg synes imidlertid ikke at vi har verdens beste utdannelse, og jeg synes heller ikke at vi lykkes helt med den nye baker- og konditorutdanningen. Vi har fått flikket litt på det som har vært, men det kunne blitt så mye bedre. Som nasjon kunne vi tatt grep og gjort noe helt annet, sier Mette Klever.

- Hva mener du kunne vært gjort?
- For en del år siden hadde vi lærlingskolen som var et tilbud rett etter grunnskolen. Elevene hadde skole én dag i uka og var utplassert i bedrift de øvrige dagene. Vi så veldig stor forskjell mellom elever som kom fra skolen og de som kom lærlingskolen. Spesielt var dette synlig da de kom ut i bedriftene. De som kom med skolebakgrunn var ofte opptatt pauser og fritid, mens de som kom fra lærlingskolen var der for å jobbe. De hadde også bedre kunnskap om faget og hadde en mye større forståelse av hva det betyr å jobbe i en bedrift. En av de store forskjellene er at vi i skolen har én lærer på 15 elever, mens man i en bedrift har mange faglærte rundt én lærling. Helt oppriktig synes jeg ikke skoleverket har jobbet så veldig bra overfor bedriftene, sier Klever.
- Med lærlingskolen tegnet elevene lærekontrakt direkte med bedriftene etter skolen (enten rett etter ungdomsskolen eller etter Vg1). Deretter var de l�
Gå til mediet

Flere saker fra Baker og Konditor

Bakermester Svend Egon Petersen holder koken etter 60 år i bakerfaget.
Baker og Konditor 19.02.2021
Norges eneste oblatbakeri, Diakonissehusets oblatbakeri, er hardt rammet av koronakrisen. Salget falt med hele 80 prosent i løpet av 2020.
Baker og Konditor 19.02.2021
Lantmännen Cerealias to mest populære meltyper er Regal Hvetemel Standard og Regal Hvetemel Bakeri Aktiv.
Baker og Konditor 19.02.2021
NYTT PRODUKT: Idun Industri AS har lansert nyheten ProSon Rustic, som er utviklet av Sonneveld i Nederland.
Baker og Konditor 19.02.2021
FIKK PRIS: Den norske isen NUDE Mango fra Hennig-Olsen Is fikk nylig to av tre mulige stjerner i kåringen Superior Taste Award.
Baker og Konditor 19.02.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt