AddToAny

- En verdensnyhet som aldri før er beskrevet

- En verdensnyhet som aldri før er beskrevet
Forsker og overlege Martin Sørensen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge har gjennomført en pilotstudie som antyder at allergi mot bjørkerustsopp finnes. For virkelig å kunne bevise det, skal han nå gjennomføre en større studie med mange flere deltakere.
Det er ikke nytt at pasienter både med og uten kjente allergier klager over allergisymptomer på høsten. Noen har ment at det kanskje er på grunn av pollenrester fra pollensesongen, mens andre har nevnt at det kanskje kan skyldes muggsopp eller annen sopp som det er mye av i skogen på høsten. Noe spesifikt allergen har imidlertid aldri vært påvist. Derfor følger vi nå nøye med på hva som rører seg rundt Martin Sørensen og prosjektet hans i Nord Norge, en reise som begynte for snart tre år siden. Vi skrev om dette i AstmaAllergi i fjor, men siden vi stadig får nye lesere går vi igjennom den spennende og litt artige begynnelsen en gang til.
Bjørkerustsopp?
I desember 2018 fikk Sørensen besøk av en pasient som klagde over store plager på høsten, med rennende nese, hovne øyne og eksem. Han hadde vært hos legen utallige ganger, men aldri funnet ut hva som forårsaket plagene.

- Jeg fortalte ham at jeg heller ikke hadde noe godt svar til ham på hva det kunne være, men han ba meg slappe av. Han visste nemlig selv hva det var. Han var allergisk mot bjørk
Gå til mediet

Flere saker fra AstmaAllergi

..bruk av rengjøringsmidler kan gi astma hos fremtidige barn? Mange yrkesgrupper er utsatt for rengjøringsprodukter og desinfeksjonsmidler.
AstmaAllergi 15.12.2021
Vi utvikler stadig flere digitale kurs for våre medlemmer og tillitsvalgte. Nå har vi lansert et nytt kurs for deg som ønsker å være frivillig i NAAF.
AstmaAllergi 15.12.2021
En rapport lansert i april viser en tydelig nedgang i bruken av helsetjenester under pandemien. Dette gjelder særlig pasienter med astma og kols. NAAFs nye politiske rådgiver, Una Pasovic, har tatt kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) for å få klarhet i hvordan regjeringen vil sørge for at astmatikere og kolspasienter får ivaretatt sine helsebehov i tiden etter pandemien.
AstmaAllergi 15.12.2021
17 år gamle Ulrikke fra Oslo driver aktivt med triatlon. På slutten av sesongen har hun kjent at pusten er dårligere og at kroppen ikke fungerer som den skal på trening. Nå er hun på Rikshospitalet for astmautredning, og vi har fått lov til å følge henne hele dagen.
AstmaAllergi 15.12.2021
AstmaAllergi 15.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt