AddToAny

En kultur for kunstig intelligens

Vårt innlegg har blitt lest snevrere enn det var ment, skriver Irgens og Krogh, som likevel er bekymret for at KI-satsningen blir for bred. - Regjeringen har ikke funnet riktig balanse mellom teknologiutvikling og bruk.
For noen uker siden skrev vi en kronikk der vi stilte spørsmålet om hva regjeringen vil med satsingen sin på kunstig intelligens. Siden den gang har det kommet et antall innlegg som trekker opp noen linjer for diskusjon.

Det er spesielt våre poeng om at satsingen virker lite fokusert, og at den ikke synes å ha stor nok vekt på teknologiutvikling, som har engasjert. Vi synes flere av innleggene har lest våre innspill snevrere enn de var ment. Vår posisjon er at det er viktig både å forske på både teknologiutvikling og bruk av teknologien - og gjerne i sammenheng.

Vi er likevel bekymret for at satsingen blir for bred og at kompleksiteten og kostnaden ved å forske på teknologiutvikling ikke er ivaretatt godt nok. En begrunnelse for dette er at vi ikke ønsker å overlate teknologiutviklingen til andre lands teknologer alene. Under svarer vi mer detaljert på noen av de kritiske bemerkningene.

Er satsingen akkurat passe bred?

Enli og Svarverud skriver: «Skulle vi begrense oss til selve teknologien kunstig intelligens, ville vi miste av syne de komplekse digitale strukturene og betydningssammenhengene KI er en del av». Brandtzæg peker på at «Kunstig intelligens er ingen isolert enhet, men snarere en komponent i et omfattende medieøkosystem».

Satsingen skal forvaltes av Forskningsrådet. Det er derfor interessant å se på Forskningsrådets eksisterende portefølje innenfor kunstig intelligens. En liste av prosjekter som er merket med «kunstig intelligens, maskinlæring og dataanalyse» inneholder 641 prosjekter med et samlet budsjett på 2.3 milliarder norske kroner.

Noen av prosjektene er resultat av utlysninger rettet mot kunstig intelligens. De fleste er imidlertid resultat av andre utlysninger eller virkemidler, der pr

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt