AddToAny

En klasse for seg

En klasse for seg
Hvordan står det til med arkitekturundervisningen i den videregående skolen? Arkitektnytt tok turen til Jessheim for å møte morgendagens arkitekter.
- Det er mye som mangler, spesielt på Jessheim, sier 18 år gamle Angelika Nowakowska og lar hodet skli ned i håndflaten.

Utenfor minner pjuskete furuskog og isete gangveier om at vinteren har ankommet innlands-Norge. I det nybygde skolebygget, en av de største videregående skolene i nye Viken fylke, befinner vi oss i et moderne, men pregløst klasserom. Vi har forsert bilkøen til Jessheim Storsenter, nesten-brukket lårhalsen ved Kaffebrenneriet i Storgata og mumlet vårt om generisk boligarkitektur på veien hit. Likevel blir en fylt med optimisme i møte med skoleelevenes vyer for fremtiden:

- Det gir en lyst til å være med å utforme samfunnet rundt oss, legger Angelika til.

Arkitektnytt er invitert til Jessheim videregående skole av to engasjerte lærere i programfaget Kunst, design, arkitektur (KDA). «Dette er reflekterte, seriøse, kreative og arbeidsomme ungdommer, og vi håper dere har lyst til å prate med dem og se hva de jobber med på skolen. Kanskje blir de morgendagens arkitekter?» skriver Tone Vestøl og Hanne Marita Ruyter i invitasjonen.

Prosess er alt

Resultatet av undervisningen er umiddelbart synlig. I en glassmonter står elevenes håndlagde modeller utstilt, sirlig skåret ut av kapa og andre tilgjengelige materialer. «Gammel type får en ny venn» er tittelen på oppgaven elevene har jobbet med denne høsten, om tilbygg/påbygning av eldre bygninger. Løse ideer rundt oppgaven er blitt til skisser, til fasadetegninger, til aksiometriske tegninger og, til slutt, til modeller.

- Vi har som kompetansemål å sette oss inn i arkitekturens grunnregler og et stort fokus på idéutvikling. Idéfasen er viktigere enn alt annet, det er viktig å lære seg prosess, forteller lærer Tone.

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

I dag lanseres en ny versjon av Nasjonalmuseets digitale samling, inspirert av Pinterest. Museumsdirektør Hindsbo mener tilbudet er ekstra viktig nå som museene er stengt og folk må holde seg hjemme.
Arkitektnytt 27.03.2020
Lassokasting i Storgata, vintermarkeder og et rådhus fylt til randen på nasjonaldagsfeiring. Når stadig flere samer flytter til byene, blir den samiske urbanismen mer synlig.
Arkitektnytt 27.03.2020
- Mange suksessbedrifter ser ikke langt nok inn i fremtiden. De oppfatter ikke den lineære risikoen, sier lederen for Circular Norway om faren ved ikke å skru om til bærekraft i tide.
Arkitektnytt 26.03.2020
Rettssaken om Y-blokkas skjebne startet i dag. - Jeg er stadig mer overbevist over at denne saken er rettslig bærekraftig, sier NALs advokat Berit Reiss-Andersen.
Arkitektnytt 26.03.2020
Doga tar grep for å gjøre innovasjon lettere i krisetider. - Jeg vil virkelig oppfordre arkitekter til å søke, sier Anne Elisabeth Bull i Doga.
Arkitektnytt 25.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt