AddToAny

En gang nordlending, alltid nordlending

En gang nordlending, alltid nordlending
Allerede som syvåring hadde Kristian Adolfsen bestemt seg for at han skulle starte sitt eget firma. Som 12-åring fant han ut at det var lurt å bli siviløkonom. Mens han fremdeles var student, startet den driftige nordlendingen sin første bedrift. Siden har han knapt gjort annet.
Æ har det jo så steike artig, sier han energisk. - Både dialekten og det åpne og direkte lynnet, som ofte forbindes med Nord-Norge, har han beholdt. For selv om nordlendingen har vært bosatt i Oslo i 38 år, har ikke det tatt nordlendingen ut av ham.
- Jeg sier fremdeles at «Æ skal fære heim til Ainnes en tur» når jeg drar nordover, slår han fast.

VIKTIG MED REGIONALE UTDANNINGSTILBUD
Kristian Adolfsen dro sydover fra Andøya for å begynne på Handelshøyskolen BI i 1982.
- Det fantes ikke noe siviløkonomutdanning i Nord-Norge den gangen. Det kom først i 1985. For meg, som visste at jeg ville bli siviløkonom, måtte jeg reise sydover. Det gikk med meg som det gjør med mange andre; jeg ble værende, og flyttet aldri hjem igjen, selv om det i utgangspunktet var planen. Dette er jo den tiden i livet mange etablerer seg og slår rot. Derfor har det vært avgjørende for Nord-Norge at man bygget ut utdanningstilbudet. Skal landsdelen kunne videreutvikle seg og sikre seg nødvendig kompetanse, er det derfor utrolig viktig at man fortsetter å ha et godt og regionalt utdanningstilbud i Nord-Norge, fastslår Adolfsen.
Han er tydelig på at for ham har investeringen i siviløkonomstudiene vært en viktig ballast gjennom hele yrkeslivet.
- Fagkretsen er stor og variert, og jeg bruker flere ting fra den verktøykassen hver eneste dag.
Det han lærte på BI har han brukt godt. Undervisning er faktisk mye av grunnlaget for den blomstrende og butikken Kristian Adolfsen driver i dag.
Allerede mens han studerte, startet han og broren, som studerte samme sted, et lite regnskapsbyrå, som leverte tjenester til lokale kunder i Bærum. Men den ene PC-en de hadde investert i var riktignok svindyr, men hadde med sine to diskettstasjoner begrenset kapasitet. Dessuten var det mangel på kurs i hvordan føre regnskap på PC. De to brødrene lærte derfor å føre regnskap på PC ved prøving og feiling. Basert på den lærdommen skrev de et kompendium om hvordan det skulle gjøres.
Parallelt med studiene hadde de to brødrene i deltidsjobb hos Friundervisningen. Der lærte de bort touchmetoden - på gammeldagse skrivemaskiner. Men de overtalte arbeidsgiveren til å starte opp med kurs i EDB, som det het den gang. De fikk utdanningsinstitusjonen til å kjøpe inn et klassesett med PC-er, og vips, så hadde Adolfsen-brødrene også laget et par datakurs. Blant annet underviste de i hvordan føre regnsk
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Vi har alle vært der. August og studiestart. Spenningen, usikkerheten, bekymringen og gjensynsgleden.
Magma 22.09.2020
Skal du til topps i jobben, kreves det lidenskap, motivasjon og et positivt tankesett. Det viser fersk forskning fra NTNU.
Magma 22.09.2020
Sammendrag Denne artikkelen studerer et globalt økonomisk nettverk bestående av multinasjonale selskaper og på hvilken måte nettverket nedfelles i nordområdene.
Magma 22.09.2020
Prioriterte innsatsområder: • internasjonalt samarbeid • næringsutvikling • kunnskap • infrastruktur • miljøvern, sikkerhet og beredskap Miljøvern, sikkerhet og beredskap
Magma 22.09.2020
Ane Mengshoel liker best å dykke når hun er omgitt av tak og vegger. Naturopplevelsene både under vann og på land er helt unike, sier en av Norges ivrigste grottedykkere.
Magma 22.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt