BUSKAP
06.09.2024
Kalven gjennomgår store anatomiske og fysiologiske endringer i løpet av sine første levemåneder, nesten på nivå med larven som forvandles til en sommerfugl. Hva er det egentlig som skjer? Glemmer vi å reflektere over naturens fascinerende tilpasningsevner?
Fordøyelseskanalen til en nyfødt kalv er i utgangspunktet steril, men eksponeres for bakterier og andre encellede organismer straks den puster inn fjøsluft, stikker nesen bort i mors spener, oppstallingskompiser eller fjøsinnredningen. Råmelk med tilstrekkelig immunstoffene beskytter kalven for sykdomsframkallende agens, men de livsviktige mikroorganismene (bakterier, protozoer og sopp), som lever i fordøyelsessystemet til alle grasetende dyr, koloniserer fordøyelsessystemet via munn og luftveiene uten at immunsystemet forhindrer denne «invasjonen».
Symbiose mellom vertsdyr og mikrober
Et gjensidig samarbeid oppstår mellom vertsdyret og et ufattelig antall mikrober (milliarder i hver milliliter vomvæske). Mikroorganismene har et enzymapparat til å fordøye fiberbindinger (cellulosen) i gras, og ernærer seg selv av det. Disse enzymene mangler hos vertsdyret, som i stedet lever av reststoffene (de flyktige fettsyrene) fra mikrobenes nedbryting. Symbiose med mikrobene sikrer drøvtyggeren høgverdig mikrobielt protein og tilgang til energien bundet i plantematerialet. Evnen t
Gå til medietSymbiose mellom vertsdyr og mikrober
Et gjensidig samarbeid oppstår mellom vertsdyret og et ufattelig antall mikrober (milliarder i hver milliliter vomvæske). Mikroorganismene har et enzymapparat til å fordøye fiberbindinger (cellulosen) i gras, og ernærer seg selv av det. Disse enzymene mangler hos vertsdyret, som i stedet lever av reststoffene (de flyktige fettsyrene) fra mikrobenes nedbryting. Symbiose med mikrobene sikrer drøvtyggeren høgverdig mikrobielt protein og tilgang til energien bundet i plantematerialet. Evnen t