AddToAny

EMIL (16) ER NORGES YNGSTE BLIKKENSLAGERLÆRLING

EMIL (16) ER NORGES YNGSTE BLIKKENSLAGERLÆRLING
I Sørreisa er Bertheussen Blikkenslager AS med i et spennende prosjekt som kan åpne for et nytt lærlingeløp. 16-årige Emil Nordahl har gått direkte fra ungdomsskolen til fire år som lærling i bedrift.
Tor Atle Bertheussen startet Bertheussen Blikkenslager AS i Tromsø i 1998. Siden den gang er det også etablert en avdeling i Sørreisa som har vokst seg større enn Tromsø-avdelingen. De senere årene er også Tor Atles sønner Kenneth og Tommy kommet inn i bedriften. Aktiviteten i Troms er god, men rekrutteringen til blikkenslagerfaget bekymringsfull, ikke minst med det nye utdanningsløpet. Det har gjort at Bertheussen Blikkenslager har begynt å se seg om etter andre måter å rekruttere på.
I høst inngikk de derfor et samarbeid med Sjøvegan videregående skole og opplæringskontoret Byggopp for å prøve et lærlingeløp med 16-åringer som kommer rett fra ungdomsskolen. Prøveprosjektet omfatter fire elever. Blikkenslagerlærling Emil Nordahl er en av dem. Han bor bare et steinkast unna Bertheussen-avdelingen i Sørreisa.

Samarbeid
- Hvordan startet dette?
- Opplegget er basert på den såkalte Steigen-modellen. Navnet kommer fra at det var i Steigen det først ble prøvd å ha 16-åringer som lærlinger. Moren til Emil hadde lest om modellen i avisen, og siden Emil hadde hatt utplassering her i 9. klasse og senere hadde sommerjobb her, så ble vi kontaktet, sier Kenneth Bertheussen i Bertheussen Blikkenslager.
- Emil hadde egentlig tenkt å bli elektriker, men hadde fått smaken på blikkenslagerfaget. Her er det ingen blikkenslagerlinje lenger, så derfor satte vi oss ned sammen med Emils mor og Sjøvegan videregående skole. Det resulterte i et samarbeid der skolen tar ansvar for realfagene og vi resten i samarbeid med Byggopp. De første to årene er han i bedriften tre dager per uke og har to ukentlige skoledager med realfag. De to siste årene av den fire år lange læretiden blir det fulltid i bedrift, sier Bertheussen, som synes det er spennende å prøve noe helt nytt.
- Dette er en fin ordning, ikke minst for ungdommene på bygda som slipper å flytte hjemmefra når de er 15-16 år. Selv om opplegget kan passe g
Gå til mediet

Flere saker fra Blikkenslageren

To personer som ble fristet til å skifte yrke, førte til at A til Å Entreprenør AS startet opp egen blikkenslageravdeling.
Blikkenslageren 21.05.2021
28 Norges yngste blikkenslagerlærling 16 år gamle Emil Nordahl er landets yngste blikkenslagerlærling i en nytt prosjekt som kan bane vei for andre. LANDSMØTE
Blikkenslageren 21.05.2021
Nylig lanserte Swegon varmepumpen Zeta Sky med R32 og R454, og nå kommer Titan Sky som en miljøvennlig varmepumpe med propan.
Blikkenslageren 21.05.2021
Enova støtter installering av varmepumper, balansert ventilasjon, solceller og solfangere. Men nå legges støttesatsene om og reduseres fra 1. juli for fire områder som blikkenslagere jobber med.
Blikkenslageren 21.05.2021
Etter å ha solgt seg ut av Gjøvik Blikkenslagerservice AS i 2019, begynte Vegard Kristiansen etter en liten pause opp for seg selv.
Blikkenslageren 21.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt