AddToAny

Eiendomsskatt 2021: Hvor dyr er din kommune?

251 kommuner har eiendomsskatt på bolig i 2021 viser nye tall fra SSB. Her er oversikten over alle kommunene og hvordan eiendomsskatten er i disse kommunene i 2021.
Av:

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 251 kommuner har eiendomsskatt på bolig og fritidsbolig i 2021. Dette er fire flere kommuner enn i 2020.

Vi i Huseierne har satt opp en oversikt over eiendomsskatten i disse kommunene.

I tabellen under finner du alle kommunene som har eiendomsskatt og hva du må betale i eiendomsskatt for en standard bolig på 120m2 i denne kommunen. Du finner også skattepromillen og eventuelle bunnfradrag.

Viser forholdet mellom kommunene

Tallene for eiendomsskatt for en bolig på 120m2 er et viktig sammenligningstall, fordi det viser nivået på eiendomsskatt i kommunen.

Eiendomsskatten består av tre deler - skattepromillen, boligverdien og bunnfradraget. Og med dette tallet på 120m2 kan du se nivået kommunen har lagt seg på. For kommuner med lave skattepromiller kan ha høy eiendomsskatt hvis boligverdien er høy.

Størrelsen på 120m2 er ikke tilfeldig valgt. Dette er gjennomsnittstørrelse for en bolig i Norge. Måltallet brukes for eksempel også i Huseiernes Bokostnadsindeks.

Lavere skattepromille - økt eiendomsskatt

Maksimal eiendomsskattepromille ble satt ned fra fem til fire promille fra 2021. Men til tross for dette øker eiendomsskatten i mange kommuner.

Dette skyldes at mange kommuner de siste årene har retaksert eiendommene i kommunen. Da har de mulighet til å ta høyere eiendomsskatt.

Et eksempel på dette er Trondheim. I fjor var skattepromillen der på fem promille. I år er den på 3,2 promille. Men på grunn av retaksering er den sammenlignbare eiendomsskatten for en bolig på 120m2 over 2000 kroner høyere i år enn i fjor!

Huseiernes kommuneundersøkelse fra i vår viser at kommunene totalt budsjetterer med 418 millioner mer i inntekter fra eiendomsskatt på bolig og fritidsbolig i år sammenlignet med i fjor.

-Vi reagerer på at kommunene krever inn stadig mer i eiendomsskatt fra vanlige boligeiere, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne og fortsetter:

- Boligen er hjemmet til vanlige forbrukere og bør ikke behandles som et investeringsobjekt. Det er viktig at de totale bokostnadene ikke blir så høye at vanlige folk ikke har råd til å eie hjemmene sine, sier Meyer.

Derfor er vi i Huseierne imot eiendomsskatt!

Slik er eiendomsskatten

Skattepromille: Kommunene kan ha inntil inntil 4 promille skatt av en eiendoms verdi. (Makssatsen er senket fra 2021).

Boligverdien: Skatten skal beregnes av en forsiktig anslått markedsverdi på boligen. Kommune kan velge om de ønsker å bruke kommunal taksering til eiendomsskatten, eller om de for boliger ønsker å bruke formuesgrunnlaget fra formuesskatten.

Kan ha bunnfradrag: Noen kommuner har redusert grunnlaget for eiendomsskatten på boliger ved å gi et bunnfradrag på taksten - det

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Nå kommer styrtregnet og det kan gå hardt utover boligen din. Erstatninger koster nå mer årlig enn flomskader under naturskadeloven. Huseierne gir deg 9 tips for å holde deg tørr.
Hus & Bolig 26.07.2021
Å grille maten er nesten en definisjon på hvordan en sommer skal være. Unngå personskader og brann, og husk at skogbrannfaren nå er stor i områder. Husker du reglene for trygg grilling?
Hus & Bolig 23.07.2021
Mange synes elektriker er dyrt, og tar noen snarveier eller benytter seg av vennetjenester når de har behov for elektrisk arbeid hjemme. Men det er klare regler for hva du kan gjøre selv, og hva du må overlate til fagfolk. Foto: Pixabay.
Hus & Bolig 23.07.2021
Har du mose på taket, bør du unngå å vente til høsten med å fjerne den når taket ofte er sleipt og vått.
Hus & Bolig 20.07.2021
Knasende, saftige og friske - sånne epler vil vi ha i hagen! Men hvordan får man egentlig epletreet til å trives? Les våre fem tips!
Hus & Bolig 16.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt