AddToAny

- Eg var ikkje redd for å døy

- Eg var ikkje redd for å døy
Før sin siste tur til Afghanistan, skreiv Christian Ytterbøl (45) avskjedsbrev: til kona, dottera, den ufødde sonen sin og resten av den nære familien.
Kona visste ingenting, verken om breva eller testamentet Christian Ytterbøl skreiv i oktober 2009. Dottera var berre to og eit halvt år, og sonen låg i magen til mor. Ytterbøl var sjølv i starten av 30-åra. Han ga konvolutten til sin beste venn.
- Eg visste at sjansen for at eg skulle miste livet var høg, fortel han.
- Men som alle dei andre frivillige i avdelinga, hadde eg akseptert at vi vart sende på dei oppdraga staten meinte det var rett å sende oss på. Familie og barn frigjorde meg ikkje frå den plikta. Som leiar i ei profesjonell avdeling var eg også ein rollemodell. Viss nokon var førebudd på eit slikt oppdrag, var det meg.
I årevis hadde han vore ute som soldat. Først i fredsbevarande styrkar i Bosnia. Så i fredsopprettande styrkar i Kosovo. Så i Afghanistan. Han hadde fått trening i å førebu seg på dei verste situasjonane. Ein del av treninga innebar å ta inn over seg risikoen medan ein framleis var i tryggleik.
- Då eg reiste, følte eg at eg hadde ein total aksept. Eg var ikkje redd for å døy.

EvENTYRLYST
Det var eventyrlysta som først hadde trekt Christian Ytterbøl til militæret. Som barn hadde han sett krigsdramafilmen «Lawrence of Arabia» og fått eit romantisert bilete av krig og soldattilværet. Han hadde også høyrt historier frå bestefaren som var med i slaget ved Fossum bru under andre verdskrig.
Men det var først då han i ungdomstida såg ein avisartikkel om Telemarksbataljonen at han fekk lyst til å begynne i Forsvaret. Han hadde stroke på vidaregåande og var lite interessert i A4-livet. Han begynte i Jegertroppen.
- Plutseleg fann eg noko eg var god på. Og eg opplevde eit heilt fantastisk samhald.
I Jegertenesta har du berre sekken din og utstyret ditt. Du er mykje ute i skogen, der du samlar informasjon om fienden som sendast tilbake til sjefane. Ytterbøl elska det. Døden? Den tenkte ikkje 21 år gamle Ytterbøl på.
- Det handla meir om å bli så god som eg kunne bli.
FØRSTE MØTE MED DØDEN
Det bar ut i verda. 1999: Bosnia. 2000: Kosovo. 2004, 2006 og 2010: Afghanistan.
Han steig stadig i gradene, frå å vere speidar i jegerpatrulje (den som går først og finn vegen, red. anm.), til å bli lagførar for geværlag, livvaktslag, skarp
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

Annenhver fredag kommer en ny episode av Opplysningsvesenet, en podkast fra Human-Etisk Forbund om kritisk tenkning. Vi fulgte innspillingen av første episode.
Fri tanke 22.10.2021
I høst lanseres Human-Etisk Forbunds nye nettkurs i humanisme. Kurset består av seks deler og er en innføring i det humanistiske livssynet.
Fri tanke 14.10.2021
Å fremme kritisk tenkning i klasserommet - og på konfirmasjonskurset - handler om å sette spørsmål og undring i høysetet.
Fri tanke 14.10.2021
Det har vel etter hvert gått opp for de fleste at «gøy med konspirasjonsteorier»-holdningen er i ferd med å gå ut på dato.
Fri tanke 14.10.2021
- Vi kan ikke stå og se på Talibans brutale undertrykking, sier styreleder Tom Hedalen.
Fri tanke 14.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt