I en brunmalt, verna trebygning på Løren i Oslo, hvor tyskerne holdt hus under andre verdenskrig, holder Matprat og Opplysningskontoret for egg og kjøtt til. Det er ikke mye som minner om krig på denne vårlige februardagen, med ti plussgrader i hovedstaden, men direktør Dag Henning Reksnes har absolutt erfart at ordkrigen mellom landbruket på den ene siden og dyrevernerne og vegetarianerne på den andre siden, har hardnet til. Når Folkeopplysningen på NRK har satt kjøttproduksjon på dagsorden, eller Gunhild Stordalen lanserer sin verdensomspennende løsning om at alle bør spise maksimalt fjorten gram kjøtt per dag, er det travelt å jobbe på Opplysningskontoret.
- Vi har heldigvis ikke svenske tilstander, hvor bønder trues på livet og kalles mordere, men på sosiale medier får vi høre både det ene og det andre her i landet også. Det bidrar ikke akkurat til en god dialog. Det mest frustrerende er folk som mangler kunnskap, og som heller ikke er interesserte i å tilegne seg den, men bare jakter på fakta som kan underbygge det synspunktet de allerede har, sier Reksnes.
FIRBEINT BESTEVENNDen som tror at direktøren for Opplysningskontoret for kjøtt og egg ikke er glad i dyr, er helt på jordet. Reksnes mener faktisk at virkelig gode venner like gjerne kan ha fire som to bein. På hans kontor, som bærer preg av at systematisering av papirer ikke er hans hovedinteresse, er blikkfanget et stort bilde av en svart hund. Bildet er drapert med svart sørgebånd.
- Han var min beste venn, en utrolig god kompis. Han ble bare sju år og fire måneder. Han fikk kreft i foten. Vi prøvde faktisk å amputere foten, for å se om vi kunne redde ham, men det gikk dessverre ikke, sier Reksnes.
Hunden het Ringo, som er japansk og betyr eple. Da Reknes vokste opp på gård i Eid kommune i Sogn og Fjordane, hadde familien melkekyr. Tidligere hadde det også vært sauer på gården. Da foreldrene ga seg, og gården skulle overdras til Dag Henning, valgte han å satse på epledyrking.
- Det var ikke aktuelt å investere millioner i nytt fjøs når je