AddToAny

Disse vant kampen om studentene

Disse vant kampen om studentene
Fire studiesteder kan skryte av rundt 20 prosent flere søkere i år enn i fjor. Se hele listen her.
Flere har søkt seg til studier i 2020 enn på mange år og Samordna opptak betegner årets søkertall som rekordhøye. Det er gode nyheter for mange universiteter og høyskoler.

Se hele oversikten nederst i saken.

UiT har over 10 000 søkere

- Vi er svært fornøyd med årets søkertall. Kunnskap er nøkkelen til å skape vekst i verdensøkonomien når korona-pandemien er over, og vi er glade for at så mange ønsker å ta høyere utdanning ved UiT, sier Anne Husebekk, rektor ved UiT.

Med 25 prosent vekst i antall førstegangssøkere, ligger UiT - Norges arktiske universitet øverst på listen.

- Mye av denne økningen skyldes at det populære profesjonsstudiet i psykologi for første gang har opptak gjennom Samordna opptak, men selv uten dette studiet er det en markert økning av antallet søkere som har UiT som sitt førstevalg, sier rektor Anne Husebekk i en pressemelding.

Profesjonsstudiet i psykologi tar for første gang inn søkere via Samordna opptak og er veldig populært. 1130 søkere konkurrerer om 49 studieplasser, 23,1 søkere pr. plass. Paramedisin og luftfartsfag er studiene ved UiT som har flest søkere per studieplass.

For UiT, som for landet generelt, synker antallet søkere til lærerutdanningene. Det bekymrer Husebekk:

- Det er flere søkere enn vi har studieplasser, og vi håper at de som har søkt, takker ja til studieplassen de blir tilbudt. Vi vet at behovet for nye lærere er stort, og derfor er vi bekymret for at det ikke er flere som søker til lærerutdanningene, sier Husebekk.

NHH: Fire søkere til hver studieplass

2 112 søkere har i år NHH som førstevalg. De konkurrerer om 500 plasser.

- En formidabel vekst fra i fjor, sier rektor Øystein Thøgersen i en pressemelding.

Interessen for økonomisk-administrative fag er i år svært stor. Feltet har høyest prosentvis økning i antall førstevalgssøkere i 2020, sammenliknet med alle andre studieområder. Rektoren understreker samtidig at koronapandemien skaper en usikkerhet som påvirker den enkelte søkers ønsker og muligheter med hensyn til utdanningsløp.

- Det er derfor ekstra spennende i år å se hvordan det endelige opptaket vil bli, sier Thøgersen.

Molde fortsetter veksten

Høgskolen i Molde har fått 19 prosent flere søkere i år enn i fjor. Det er femte året på rad med vekst, ifølge en pressemelding fra høyskolen.

- Vi har hatt en søkeroppgang i flere år nå og hadde kanskje ventet oss en justering. Det er mye usikkerhet rundt studiesituasjonen i Norge, og mange fryktet nok også en liten nedgang, derfor er dette ekstra gledelig, sier informasjonssjef Jens Petter Straumsheim.

Over 400 personer har søkt seg til studiene i vernepleie og det nettbaserte deltidsstudiet i IT har over 300 søkere. Straumsheim tror usikkerheten og arbeidsledigheten som følger koronakrisen gjør at flere søker seg til studier med sikre jobber og nettbaserte studier som kan følges hjemmefra.

Image-text:

Mens det i 2019 var 8 272 søkere som hadde UiT som sitt førstevalg, så er det i år 10 342 søkere. Bildet er fra studiestart i 2019. Foto: UiT

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt