- Hva er grunnen til at Agder kommer verst ut?
- Det tør ikke jeg å si ennå. Da jeg begynte her var det jo en tilsvarende undersøkelse. Vi har også scoret lavt på tillit i befolkningen. Når det gjelder denne undersøkelsen rent konkret, ønsker jeg at vi skal sette oss ned sammen med tillitsvalgte og hovedverneombud og få dette konkretisert. Hva er dette for noe? Vi må forstå hvor skoen trykker mest. Det vil gjøre oss bedre i stand til å kunne sette i verk de riktige tiltakene framover, sier politimester Kjerstin Askholt.
- Jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal gjette oss fram til hva som er årsakene og det som ligger bak. Vi må hente inn innspill på hva dette egentlig handler om. Og så skal de ansatte være helt trygge på at dette ønsker vi å ta tak i, sier hun.
Funnene
Også politidistriktene i Møre og Romsdal, Sør-Øst, Sør-Vest og Øst har markant mer misfornøyde ansatte enn landsgjennomsnittet.
Dette er noen av funnene i undersøkelsen, brukket ned på politidistrikter:
Bare 22 prosent av de ansatte i Agder føler det er rom for å ytre seg i offentligheten om temaer som ikke er omfattet av taushetsplikt. Det tilsvarende tallet for Møre og Romsdal er 27,5 prosent.
Nærmere 62 prosent av ansatte i Agder har unnlatt å ytre seg internt av frykt for negative konsekvenser for egen karriere. I Møre og Romsdal svarer nærmere 65 prosent det samme, i Sør-Øst 63 prosent og i Sør-Vest 62,5 prosent.
12,5 prosent av politiansatte som har svart på undersøkelsen og jobber i Agder, bekrefter at de selv har blitt stanset eller forsøkt stanset fra å uttale seg offentlig. Det samme tallet for Sør-Vest er 13,8 prosent. 13 prosent av de ansatte i Sør-Øst svarer det samme. Her er det høyeste tallet imidlertid fra Troms politidistrikt, med 15,4 prosent.
Hele 64 prosent av de ansatte i Agder politidistrikt svarer at de opplever at det «er et ønske om å styre hvilke synspunkter og meninger om politiets arbeid eller interne arbeidsforhold som kommer ut i offentligheten».
Hele 76 prosent av de ansatte i Agder mener det er en fryktkultur i politiet. De tilsvarende tallene for Øst er 66,2 prosent, Sør-Vest 65,7 prosent, Sør-Øst 65,6 prosent og Møre og Romsdal med 64,2 prosent.
Ikke overrasket
Politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal politidistrikt fremstår som mindre overrasket.
«Det er bra at tilsette får kome til orde og får uttale seg om viktige problemstillingar. Problemstillingane som blir fokusert på, stemmer i stor grad overeins med fleire av spørsmåla i politiet si medarbeidarundersøking. Svara i stort er derfor ikkje overraskande. Det er problemstillingar vi har arbeidd med etter at medarbeidarundersøkinga vart gjennomført og som vi kjem til å arbeide med vidare», uttaler Bøen i en e-post til Politiforum.
Lokallagsleder for Politiets fellesforbund i Møre og Romsdal (PF MR), Øyvind Kvalvaag, sier at tillitsvalgte lenge har sett utfordringer med ytringsklimaet i politidistriktet spesielt og politiet generelt.
- PF MR har dette temaet inne på våre handlingsplaner og vi diskuterer det ofte i så vel formelle fora som IDF og AMU, som i uformelle fora med arbeidsgiver. Vi opplever at arbeidsgiver har et genuint ønske om å endre på dette, sier Kvalvaag.
Han er urolig over at 64 prosent av respondentene på undersøkelsen fra Møre og Romsdal har svart at de mener det er en fryktkultur i politiet.
- Det ser ut som denne fryktkulturen finnes i etaten. Det må vi i tilfelle erkjenne og det må derfra jobbes sammen med ledere, ansatte, tillitsvalgte og verneombud for å endre denne kulturen, sier Kvalvaag og legger til:
- Vi skal være et politi preget av mot - ikke av frykt.
Skeptisk til funnene
Også Sør-Vest politidistrikt kommer dårlig ut i Politiforums undersøkelse. Politimester Hans Vi