AddToAny

Disse lovendringene gjelder fra 1. juli

JU§NYTT. Åpenhetsloven, kredittopplysningsloven og flere omfattende endringer i straffeprosessloven. Dette er sommerens lovnytt!
Fredag 1. juli trer en rekke nye lover og lovendringer i kraft - og enda flere er ventet. En av dem det har vært knyttet mest spenning til, er åpenhetsloven () om virksomheters åpenhet og arbeid med menneskerettigheter.

Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (§ 1). Åpenhetsloven er altså spisset mot menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og består av 15 paragrafer.

Rammer 8000 norske virksomheter

Loven omfatter større norske virksomheter som tilbyr varer og tjenester i Norge og i utlandet, og større utenlandske virksomheter som tilbyr varer og tjenester i Norge, og som er skattepliktige her.

Det antas at over 8000 norske virksomheter defineres som store etter kriteriene i loven.

For å oppnå lovens formål, pålegges virksomhetene å utføre aktsomhetsvurderinger for å kunne stanse, forebygge eller begrense negative konsekvenser på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som virksomhetene enten har forårsaket, bidratt til eller som er direkte knyttet til virksomhetenes forretningsvirksomhet, produkter eller tjenester gjennom leverandørkjeder eller forretningspartnere.

Virksomhetene pålegges å offentliggjøre redegjørelser for aktsomhetsvurderingene sine, og ved forespørsel fra allmennheten gi informasjon om hvordan de arbeider for å håndtere negative konsekvenser på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Plikten til å offentliggjøre redegjørelser inntrer først 30. juni 2023.

Advokat-debatt om åpenhet

Forbrukertilsynet får ansvar for å føre tilsyn med loven og å gi veiledning til virksomhetene.

I fjor høst pågikk en debatt blant advokater og andre i DN om åpenhetsloven. skrev at de tvilte på at den jevne forbruker vil ha forutsetninger til å vurdere godheten i

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Endringer i velferdstjenestelovgivningen, helse- og omsorgstjenesteloven, folketrygdloven og opplæringsloven, universitets- og høgskoleloven og fagskoleloven. Dette er sensommerens lovnytt!
Advokatbladet 05.08.2022
Hvert år får omkring 35.000 mennesker kreft i Norge. For å hjelpe de som rammes, tilbyr kreftforeningen gratis juridisk veiledning.
Advokatbladet 05.08.2022
Advarer mot at de foreslåtte reglene kan komme til å ramme skatteytere som ikke benytter seg av noen form for «illojal skattetilpasning».
Advokatbladet 05.08.2022
De siste to årene har andelen som dømmes til tvunget psykisk helsevern økt betraktelig. Nå frykter fagfolk at enkelte blir boende på psykiatriske sykehus for lenge.
Advokatbladet 04.08.2022
Uavhengigheten krever kontinuerlig bevissthet og oppfølging, skriver tidligere EFTA-president Carl Baudenbacher i dette innlegget.
Advokatbladet 04.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt